Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Semaglutid klar til at indtage USA i 2018

FDA godkendte tirsdag eftermiddag Novo Nordisks store håb, semaglutid, til patienter med type 2-diabetes.

Godkendelsen var ventet efter at en rådgivende udvalg for halvanden måned siden næsten enstemmigt anbefalede lægemidlet.

Novo Nordisk forventer, at midlet i de næste femten år vil drive virksomheden - ikke bare i forhold til diabetes, men også andre sygdomme som hjertekarsygdomme, fedtlever og måske også kronisk nyresygdom.

Finanseksperter spår, at præparatet om nogle år vil kunne give en årlig indtjening på op til 45 milliarder kr.

Ozempic, det godkendte varemærke i USA for semaglutid injeceret ugentligt, er en glucagonlignende peptid 1 (GLP-1) receptoragonist. Godkendelsen af ​​Ozempic er baseret på resultaterne fra SUSTAIN's kliniske forsøgsprogram.

Hos mennesker med type 2-diabetes har i forsøg vist sig markante reduktioner i HbA1c, men behandlingen har samtidig også vist statistisk signifikant reduktioner i kropsvægt. Ozempic viste en sikker og godt tolereret profil på tværs af SUSTAIN-programmet, hvor den mest almindelige bivirkning var mild til moderat kvalme, hvilket faldt over tid.

Ozempic er godkendt til brug i to terapeutiske doser, 0,5 mg og 1 mg, og vil blive lanceret i Ozempic Pen, som er den nyeste generation af Novo Nordisk forudfyldte injektionspenne.

"Vi er meget glade for den første godkendelse af Ozempic og glæder os til at gøre dette vigtige innovative produkt tilgængelig for mennesker i USA med type 2-diabetes i begyndelsen af ​​2018," siger koncerndirektør for forskning og udvikling Mads Krogsgaard Thomsen i den første pressemeddelse efter godkendelsen.

"Type 2-diabetes er en kompleks sygdom, men med Ozempic's unikke kliniske profil mener vi, at det har potentialet til at blive en ny standardbehandling af sygdommen.

Det er et produkt, der i meget stor udstrækning vil præge Novo Nordisk fremtid,« slår Mads Krogsgaard Thomsen fast til TV2 News.

»Det har vist gunstigere effekter på patientens sygdomsforløb, end det nogensinde er set tidligere, så det her skal være en meget, meget stor vækstdriver for firmaet de kommende 10–15 år," fortæller han og håber, at successen fortsætter i de næste uger og måneder.

"Vi afventer med stor spænding den europæiske godkendelse de kommende få uger, og måske også en japansk godkendelse inden for de kommende måneder, så det er mange ting, der sker næsten samtidig," fortæller Mads Krogsgaard Thomsen til TV2 News.

"Det fantastiske er, at vi har fået en meget stærk label - altså indlægsseddel - hvor alle vore kliniske studier er loyalt beskrevet med alle de gunstige effekter med bedre blodsukkerregulering og bedre vægtreduktion end samtlige de lægemidler vi har været oppe imod - og det er ganske mange," understreger Krogsgaard Thomsen, der forventer, at midlet kommer på markedet i USA i løbet af de første måneder i 2018.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift