Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Semaglutid klar til at indtage USA i 2018

FDA godkendte tirsdag eftermiddag Novo Nordisks store håb, semaglutid, til patienter med type 2-diabetes.

Godkendelsen var ventet efter at en rådgivende udvalg for halvanden måned siden næsten enstemmigt anbefalede lægemidlet.

Novo Nordisk forventer, at midlet i de næste femten år vil drive virksomheden - ikke bare i forhold til diabetes, men også andre sygdomme som hjertekarsygdomme, fedtlever og måske også kronisk nyresygdom.

Finanseksperter spår, at præparatet om nogle år vil kunne give en årlig indtjening på op til 45 milliarder kr.

Ozempic, det godkendte varemærke i USA for semaglutid injeceret ugentligt, er en glucagonlignende peptid 1 (GLP-1) receptoragonist. Godkendelsen af ​​Ozempic er baseret på resultaterne fra SUSTAIN's kliniske forsøgsprogram.

Hos mennesker med type 2-diabetes har i forsøg vist sig markante reduktioner i HbA1c, men behandlingen har samtidig også vist statistisk signifikant reduktioner i kropsvægt. Ozempic viste en sikker og godt tolereret profil på tværs af SUSTAIN-programmet, hvor den mest almindelige bivirkning var mild til moderat kvalme, hvilket faldt over tid.

Ozempic er godkendt til brug i to terapeutiske doser, 0,5 mg og 1 mg, og vil blive lanceret i Ozempic Pen, som er den nyeste generation af Novo Nordisk forudfyldte injektionspenne.

"Vi er meget glade for den første godkendelse af Ozempic og glæder os til at gøre dette vigtige innovative produkt tilgængelig for mennesker i USA med type 2-diabetes i begyndelsen af ​​2018," siger koncerndirektør for forskning og udvikling Mads Krogsgaard Thomsen i den første pressemeddelse efter godkendelsen.

"Type 2-diabetes er en kompleks sygdom, men med Ozempic's unikke kliniske profil mener vi, at det har potentialet til at blive en ny standardbehandling af sygdommen.

Det er et produkt, der i meget stor udstrækning vil præge Novo Nordisk fremtid,« slår Mads Krogsgaard Thomsen fast til TV2 News.

»Det har vist gunstigere effekter på patientens sygdomsforløb, end det nogensinde er set tidligere, så det her skal være en meget, meget stor vækstdriver for firmaet de kommende 10–15 år," fortæller han og håber, at successen fortsætter i de næste uger og måneder.

"Vi afventer med stor spænding den europæiske godkendelse de kommende få uger, og måske også en japansk godkendelse inden for de kommende måneder, så det er mange ting, der sker næsten samtidig," fortæller Mads Krogsgaard Thomsen til TV2 News.

"Det fantastiske er, at vi har fået en meget stærk label - altså indlægsseddel - hvor alle vore kliniske studier er loyalt beskrevet med alle de gunstige effekter med bedre blodsukkerregulering og bedre vægtreduktion end samtlige de lægemidler vi har været oppe imod - og det er ganske mange," understreger Krogsgaard Thomsen, der forventer, at midlet kommer på markedet i USA i løbet af de første måneder i 2018.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift