Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dårlig prognose for diabetespatienter med inficerede fodsår

Prognosen for personer med inficeret diabetisk fodsår er værre end hidtil troet. Sårene hos mere end halvdelen af ​​patienterne i en ny undersøgelse fra University of Leeds helede ikke i løbet af et år - og en ud af syv måtte have amputeret en del af eller hele deres fod.

Fodsår er åbne sår, og findes hos omkring otte-10 procent af alle diabetespatienter.

Forskeren fra University of Leeds satte sig for at undersøge udfaldet for personer med inficerede diabetiske fodsår og resultaterne understreger behovet for, at personer med risiko for fodsår skal overvåges nøje.

Forskerne sporede 299 mennesker, der havde opsøgt en diabetisk klinik med et inficeret fodsår. Patienterne blev fulgt op til et år senere.

Efter et år havde en ud af syv personer (17,4 procent) fået en del af eller hele deres fod amputeret. Blandt de andre var sårene hos mindre end halvdelen (45,5 procent) helet. Forskerne siger, at resultaterne er værre end tidligere antaget - en konklusion baseret på en mere præcis statistisk analyse af omfanget af problemet.

"Fodsår er en meget ubehagelig tilstand, de er smertefulde og svækker en. Mennesker med fodsår har begrænset mobilitet, og det medfører en lang række andre risikofaktorer - som fedme og hjertesygdom," siger professor Nelson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Diabetic Medicine.

"Det centrale punkt er, at folk skal tilses hurtigt, hvis et sår begynder at opstå - det giver sundhedspersonalet den største chance for at forsøge at behandle tilstanden."

"Resultaterne af vores undersøgelse er vigtige og bør hjælpe klinikere med at passe på patienter med diabetes for at identificere de mest udsatte for dårlige resultater, så vi kan se yde yderligere støtte," siger dr. Michael Backhouse, der er podiatrist og seniorforsker ved University of Leeds.

I Danmark lever over 4.000 diabetespatienter med at have fået amputeret en fod, mens over 20.000 har fodsår. I 2014 viste oplysninger til folketingets sundhedsudvalg at tæt på to diabetespatienter fik amputeret en fod dagligt.

Sårene udvikler sig, fordi diabetes ødelægger nerverne og blodkarrene i fødderne.

Sårene er kroniske, heles langsomt og er udsat for infektion, og det er infektion, som normalt fører til nogle af de alvorlige konsekvenser, som for eksempel amputationer.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift