Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Måske derfor kan motion forebygge diabetes

En proces i kroppen igangsat af motion kan forbedre insulinresistensen i skeletmusklerne.

Det antyder et nyt studie, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, hvor resultaterne viser, at moderat til intensiv motion kan fremme nedbrydningen af mitokondrier i musklerne via autofagi.

Autofagi er et normalt led i cellens omsætning af sine organceller og er særligt fremtrædende ved omstilling af cellen til andre funktioner og under reparation af cellebeskadigelser.

Denne proces kan ifølge forskerne bag undersøgelsen bidrage til at forbedre insulinresistensen i skeletmusklerne.

I studiet, der stammer fra University of Virginia School of Medicine, satte forskerne mus til at løbe på en lille trædemølle i 90 minutter for at se på, hvad der skete, når musene stoppede. Seks timer senere kunne forskerne se tegn på en igangværende mitofagi i musenes skeletmuskulatur.

Øvelsen stimulerede enzymet AMP-aktiveret protein kinase (AMPK), der spiller en betydelig rolle for at øge insulins evne til at stimulere optagelsen af kulhydrater i musklerne. Det nu stimulerede AMPK aktiverede et protein kendt som ULK1, hvis rolle er at aktivere andre komponenter i cellen til at fjerne dysfunktionelle mitokondrier.

Kan fungere som stresstest

Selv om forskerne ikke ved præcis, hvordan disse kropslige processer koordineres, mener de, at ULK1 er afgørende for processen med at rydde op i beskadigede mitokondrier i muskelceller. Da de forsøgte at fjerne ULK1-proteinkodningsgenet i musenes skeletmuskulatur, fandt de ud af, at fjernelsen af ​​dysfunktionelle mitokondrier nu var svækket. Samlet set tyder resultaterne på, at moderat til intensiv motion kan fremme nedbrydningen af mitokondrier i musklerne via autofagi.

Det kræver dog yderligere forskning for at kunne fastslå, hvor meget motion der er nødvendig for at stimulere autofagi hos mennesker, og i hvilket omfang processen er opreguleret.

 

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift