Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Måske derfor kan motion forebygge diabetes

En proces i kroppen igangsat af motion kan forbedre insulinresistensen i skeletmusklerne.

Det antyder et nyt studie, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, hvor resultaterne viser, at moderat til intensiv motion kan fremme nedbrydningen af mitokondrier i musklerne via autofagi.

Autofagi er et normalt led i cellens omsætning af sine organceller og er særligt fremtrædende ved omstilling af cellen til andre funktioner og under reparation af cellebeskadigelser.

Denne proces kan ifølge forskerne bag undersøgelsen bidrage til at forbedre insulinresistensen i skeletmusklerne.

I studiet, der stammer fra University of Virginia School of Medicine, satte forskerne mus til at løbe på en lille trædemølle i 90 minutter for at se på, hvad der skete, når musene stoppede. Seks timer senere kunne forskerne se tegn på en igangværende mitofagi i musenes skeletmuskulatur.

Øvelsen stimulerede enzymet AMP-aktiveret protein kinase (AMPK), der spiller en betydelig rolle for at øge insulins evne til at stimulere optagelsen af kulhydrater i musklerne. Det nu stimulerede AMPK aktiverede et protein kendt som ULK1, hvis rolle er at aktivere andre komponenter i cellen til at fjerne dysfunktionelle mitokondrier.

Kan fungere som stresstest

Selv om forskerne ikke ved præcis, hvordan disse kropslige processer koordineres, mener de, at ULK1 er afgørende for processen med at rydde op i beskadigede mitokondrier i muskelceller. Da de forsøgte at fjerne ULK1-proteinkodningsgenet i musenes skeletmuskulatur, fandt de ud af, at fjernelsen af ​​dysfunktionelle mitokondrier nu var svækket. Samlet set tyder resultaterne på, at moderat til intensiv motion kan fremme nedbrydningen af mitokondrier i musklerne via autofagi.

Det kræver dog yderligere forskning for at kunne fastslå, hvor meget motion der er nødvendig for at stimulere autofagi hos mennesker, og i hvilket omfang processen er opreguleret.

 

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift