Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Ny app skal lette overgangen til voksen for unge med diabetes

Processen fra barn til voksen er ofte svær for unge med diabetes, fordi de skal lære at håndtere deres sygdom selv. En ny app udviklet inden for Region Hovedstaden skal hjælpe de unge til at lære at mestre sygdommen og kan samtidig være en hjælp for forældre og behandlere.

Det er svært at være ung, når man har en kronisk sygdom. Det gælder blandt andet unge med diabetes, og derfor har Region Hovedstaden en ny app på vej udviklet af Hillerød og Herlev Hospital og Steno Diabetes Center i samarbejde med firmaet Mobile Fitness, der skal hjælpe de unge med at mestre deres sygdom.

App’en er målrettet unge med type 1-diabetes, der står foran overgangen fra barn til voksen. Særligt overflytningen fra børne- til voksenafdelinger i sundhedsvæsenet kan være svær at overskue, ifølge læge på børne- og unge afdelingen på Nordsjællands Hospital og leder af projektet, Pernille Castensøe-Seidenfaden. 

”Overgangen fra barn til voksen er udfordrende – især for unge med en kronisk sygdom som diabetes. De skal lære at styre det hele selv, samtidig med at det som ung kan være svært at overskue konsekvenserne af ens handlinger, som for eksempel hvad der sker, hvis man ikke tager sin insulin,” fortæller hun.

Ifølge Pernille Castensøe-Seidenfaden ligger langtidsblodsukkeret ofte for højt blandt unge med diabetes. Er det tilfældet over længere tid, kan det på sigt give en række følgesygdomme på øjne, hjertekar og nyrer. 

Otte funktioner

Derfor er der behov for den nye app, der både skal forsyne de unge med praktisk viden og fakta om sygdommen og facilitere et debatrum, så de ikke føler sig alene. I alt har app’en otte funktioner og indeholder bl.a. en dagbogsfunktion, telefonnummer på relevante afdelinger og mulighed for at skrive direkte til ens behandler, en quiz om kulhydrattælling og film om andre unge.

Derudover er der funktioner målrettet den unges forældre. For de har også en vigtig rolle i overgangsfasen, siger Pernille Castensøe-Seidenfaden.  

Pernille Castensøe-Seidenfaden pointerer, at app’en netop er udviklet på baggrund af, hvad de unge, deres forældre og sundhedspersonalet har efterspurgt. Og hun håber, at den nye app med tiden bliver gratis tilgængelig i App Store.

Læger kan vejlede

Også praktiserende læger kan spille en vigtig rolle som vejleder i kontakten med de unge med kroniske sygdomme, mener Pernille Castensøe-Seidenfaden. App’en er blevet testet på 151 unge, og størstedelen peger på, at den mest populære funktion var debatrummet, hvor de kunne dele erfaringer og se, at de ikke var alene. 

”Når man har en ung med en kronisk sygdom i sin konsultation, er det vigtigt at tale med den unge om eventuelle bekymringer og uhensigtsmæssige strategier samt at inddrage forældrene, der er en del af samarbejdet,” mener Pernille Castensøe-Seidenfaden og fortsætter:

”Det er vigtigt, at lægen har fokus på at reundervise de unge og vejlede forældrene i, hvordan de kan støtte bedst muligt. Derudover bør enhver ung med en kronisk sygdom samt deres forældre tilbydes et netværk, hvor de kan få kontakt med ligesindede.”

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift