Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Derfor har diabetespatienter mindre risiko for prostatakræft

Diabetespatienter har generelt en højere kræftrisiko, men det gælder ikke mænds risiko for prostatakræft.

Mænd med type 2-diabetes er mindre tilbøjelige til at udvikle prostatakræft end patienter uden diabetes, men bliver de ramt, så er dødeligheden dog højere.

Det understreger en ny undersøgelse fra det tyske Center for Diabetesforskning (DZD) fra Tübingen, der har påvist, at androgenreceptoren og de mitogene former af insulinreceptoren er mere aktive hos mænd med diabetes.

Dette kan forklare, hvorfor patienter med diabetes har en dårligere prognose, hvis de rammes af prostatakræft.

Forskergruppen analyserede for nylig dataene fra patienter, der havde fået fjernet deres prostata på grund af kræft. Som forventet var der færre patienter med diabetes end i befolkningen generelt. Imidlertid var prostatacancerpatienter med diabetes signifikant mere tilbøjelige til at have metastaser i lymfeknuderne. Desuden var andelen af ​​patienter, der har en meget høj risiko i henhold til NCCN-retningslinjerne signifikant højere blandt dem med diabetes.

Men hvordan er prostata carcinomer forskellige hos mænd med og uden diabetes? Hvad gør prostatakarcinom hos patienter med stofskiftesygdomme så aggressiv?

Forskerne undersøgte disse spørgsmål ved at analysere 70 tumorprøver fra patienter uden diabetes og 59 prøver fra patienter med type 2-diabetes.

Da mandlige kønshormoner (androgener) spiller en vigtig rolle i udviklingen af ​​prostatacancer, undersøgte forskerne androgen-signalkæden.

"Vi gennemførte en genekspressions analyse af nøgleproteiner og fandt ud af, at androgenreceptoren (AR) blev øget hos mænd med diabetes," siger dr. Martin Heni, som ledede undersøgelsen. Signalvejen medieret af AR var også stærkere aktiveret.

Forskerne identificerede også en anden forskel:

"Isoform As insulinreceptorer udtrykkes i stigende grad i prostata carcinomer hos patienter med diabetes," siger dr. Stefan Lutz, der er hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Metabolism and Endocrine Related Cancer.

Disse kan binde insulinlignende vækstfaktorer (IGF'er), hvilket bidrager til øget cellevækst og celledeling. Normalt udtrykker voksne hovedsageligt isoform B, som ikke binder IGF.

Hertil kommer, at patienter med diabetes også ændrer steroidbiosyntese i tumoren. Mindre beskyttende østrogenreceptorligander dannes.

Dette styrker endvidere androgen signalvejen i tumorer.

"Prostata carcinom hos mænd med type 2-diabetes har en dårligere prognose og skal derfor diagnosticeres og behandles tidligere og mere omfattende end prostatakræft hos nondiabetikere," siger professor Arnulf Stenzl, der er cheflæge ved Urologisk Institut for Tübingen Universitetshospital, som deltog i undersøgelsen.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift