Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Arbejdsstress er forbundet med risiko for diabetes

Hvis man oplever øget stress på jobbet over tid, kan man være mere tilbøjelig til at udvikle diabetes.

Det antyder en ny undersøgelse, der er offentliggjort i Diabetes Care. 

Man har ofte hørt om, at langvarig stress på arbejdspladsen kan have alvorlige konsekvenser for medarbejderens helbred. Nu antyder en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care, at det også kan påvirke medarbejderens risiko for at udvikle diabetes. Det skriver Reuters.

”Større ændringer i arbejdet kan påvirke vores risiko for at udvikle diabetes,” udtaler Mika Kivimaki til Reuters. Hun er forsker på University College London, Storbritannien, og var ikke involveret i dette studie. 

”Derfor er det vigtigt at opretholde en sund livsstil og vægt, selv i turbulente perioder på arbejdet,” siger hun ifølge Reuters.

Forskerne bag studiet undersøgte data på 3.730 olieindustriarbejdere i Kina. I begyndelsen af studiet havde ingen af dem udviklet diabetes. Efter 12 års opfølgning var de ansatte, der oplevede stigende stress over opgaver på arbejdet, 57 procent mere tilbøjelige til at udvikle diabetes. Og de medarbejdere, der fik mindre støtte fra venner eller dyrkede færre fritidsaktiviteter, havde desuden 68 procent større risiko for at udvikle diabetes, viser studiet. 

Ifølge Reuters kommer studiet ikke med det præcise antal på, hvor mange der udviklede diabetes.

Forskellige former for stress

Studiet kigger på flere former for arbejdsrelateret stress. Det viser, at stressfaktorer relateret til opgaver som store pukler af arbejde eller uklare forventninger og ansvarsfordelinger samt fysisk belastning var de væsentligste årsager til risikoen for at udvikle diabetes. 

Derimod ser organisatoriske stressfaktorer som for eksempel afbrydelser og dårlig kommunikation ikke ud til at påvirke risikoen for at udvikle diabetes. Det samme gælder kontrol på arbejdspladsen, og hvor meget medarbejderne havde indflydelse på deres daglige opgaver.

Studiets begrænsninger er, at det ikke er designet til at påvise, om eller hvordan ændringer i arbejdsrelateret stress eller ressourcer til at håndtere stress har indflydelse på sandsynligheden for at udvikle diabetes. Og at studiet alene fokuserer på en enkelt industri med overvejende mænd og blot slår ned på forholdet mellem stress og diabetes på to tidspunkter. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, havde næsten en ud af ti voksne mennesker på verdensplan diabetes i 2014, og sygdommen vil være den syvende største dødsårsag i 2030, skriver Reuters.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift