Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Arbejdsstress er forbundet med risiko for diabetes

Hvis man oplever øget stress på jobbet over tid, kan man være mere tilbøjelig til at udvikle diabetes.

Det antyder en ny undersøgelse, der er offentliggjort i Diabetes Care. 

Man har ofte hørt om, at langvarig stress på arbejdspladsen kan have alvorlige konsekvenser for medarbejderens helbred. Nu antyder en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care, at det også kan påvirke medarbejderens risiko for at udvikle diabetes. Det skriver Reuters.

”Større ændringer i arbejdet kan påvirke vores risiko for at udvikle diabetes,” udtaler Mika Kivimaki til Reuters. Hun er forsker på University College London, Storbritannien, og var ikke involveret i dette studie. 

”Derfor er det vigtigt at opretholde en sund livsstil og vægt, selv i turbulente perioder på arbejdet,” siger hun ifølge Reuters.

Forskerne bag studiet undersøgte data på 3.730 olieindustriarbejdere i Kina. I begyndelsen af studiet havde ingen af dem udviklet diabetes. Efter 12 års opfølgning var de ansatte, der oplevede stigende stress over opgaver på arbejdet, 57 procent mere tilbøjelige til at udvikle diabetes. Og de medarbejdere, der fik mindre støtte fra venner eller dyrkede færre fritidsaktiviteter, havde desuden 68 procent større risiko for at udvikle diabetes, viser studiet. 

Ifølge Reuters kommer studiet ikke med det præcise antal på, hvor mange der udviklede diabetes.

Forskellige former for stress

Studiet kigger på flere former for arbejdsrelateret stress. Det viser, at stressfaktorer relateret til opgaver som store pukler af arbejde eller uklare forventninger og ansvarsfordelinger samt fysisk belastning var de væsentligste årsager til risikoen for at udvikle diabetes. 

Derimod ser organisatoriske stressfaktorer som for eksempel afbrydelser og dårlig kommunikation ikke ud til at påvirke risikoen for at udvikle diabetes. Det samme gælder kontrol på arbejdspladsen, og hvor meget medarbejderne havde indflydelse på deres daglige opgaver.

Studiets begrænsninger er, at det ikke er designet til at påvise, om eller hvordan ændringer i arbejdsrelateret stress eller ressourcer til at håndtere stress har indflydelse på sandsynligheden for at udvikle diabetes. Og at studiet alene fokuserer på en enkelt industri med overvejende mænd og blot slår ned på forholdet mellem stress og diabetes på to tidspunkter. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, havde næsten en ud af ti voksne mennesker på verdensplan diabetes i 2014, og sygdommen vil være den syvende største dødsårsag i 2030, skriver Reuters.

Genetisk aktivitet afslører sygdommes relationer

Ved at se på, hvilke gener, der er aktive i forskellige psykiske lidelser, har danske og amerikanske forskere nu påvist, at flere af lidelserne deler genetisk aktivitet. I første omgang står det nu klart, at skizofreni, autisme og depression er i familie.

Bedre remission men ringere recovery

Mennesker med første-episode psykose (FEP) kommer sig bedre end tidligere, viser ny forskning, der dog også slår fast, at der endnu er lang vej at gå.

Mænd tvangsmedicineres oftere end kvinder

Mænd indlagt på psykiatriske hospitaler får oftere end kvinder akut beroligende medicin med tvang. Brugen er dog generelt faldet lidt – fra 8,5 til 8 procent fra 2014-2016 for mænd og fra otte til 7,5 procent for kvinder.

Skepsis overfor sundhedsministerens ny psykiatriplan

Sundhedsministeren er nu på vej med en samlet plan for at løfte psykiatrien. Det sker på baggrund af en række nye anbefalinger fra en arbejdsgruppe, der sidste år blev nedsat til at se på en bedre styring af psykiatrien.

Metaanalyse rangordner 21 antidepressiva

Med det hidtil største studie af antidepressiv medicin har lægerne nu fået et redskab, de kan bruge til at give den enkelte patient en mere sikker behandling. Studiet rangordner således 21 forskellige antidepressive lægemidlers effekt og bivirkninger på patienter med unipolar depression.

Flest piger med selvskade udsættes for tvang

En kortlægning, som de fem regioner netop har foretaget, viser, at det oftest er piger med selvskadende adfærd, der udsættes for tvang i psykiatrien. Og det vil nu få regionerne til at intensivere deres samarbejde med kommunerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift