Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Langkædede lipider i øjet kan afværge diabetisk retinopati

Langkædede ceramider findes ikke bare i vores hudceller, men også i øjnene og kan være et fremtidigt mål for at modvirke diabetisk retinopati.

Ifølge en ny undersøgelse fra Michigan State University styrker disse meget langkædede lipider barrieren mellem blodkarrene og nethinden kaldet den blodretinale barriere (BRB).

"Vores undersøgelse viser uventet, at forbindelserne mellem celler i retinale blodkar indeholder usædvanlige, langkædede lipider, der kan forhindre blodkar i at lække, hvilket muligvis forhindrer diabetisk retinopati," siger professor Julia Busik, der er hovedforfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes fra American Diabetes Association (ADA).

Blodkar i retina er tæt forbundet med strukturer kaldet tight junctions, som er en del af den blodretinale barriere, der er en næsten uigennemtrængelig væg.

Det er i disse tight junctions at Busik sammen med kandidatstuderende Nermin Kady har konstateret omega-koblede acyl-meget langkædede ceramider - aflange lipider, som synes at styrke denne barriere mod et for højt blodsukker.

"Når det bliver ubalanceret, lækker blodkarrene og bliver skrøbelige, hvilket fører til udviklingen af ​​diabetisk retinopati," siger Busik.

"Det ser ud til at de langkædede lipider og de enzymer, der producerer dem, kan beskytte nethinden og dens blodkar."

Diabetes undertrykker enzymet ELOVL4, hvilket reducerer dets evne til at fremstille de hjælpsomme lipider og forhindre yderligere skade.

Forskerne vil nu forsøge at finde ud af, hvor effektive disse lipider virkelig er, og hvor præcis de er placeret i nethindens tight junctions, så man eventuelt kan udvikle nye behandlinger.

"Tilførsel af flere af de langkædede lipider i øjet kan med tiden blive en ny behandling - måske som injektioner eller øjendråber," siger Busik.

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift