Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Langkædede lipider i øjet kan afværge diabetisk retinopati

Langkædede ceramider findes ikke bare i vores hudceller, men også i øjnene og kan være et fremtidigt mål for at modvirke diabetisk retinopati.

Ifølge en ny undersøgelse fra Michigan State University styrker disse meget langkædede lipider barrieren mellem blodkarrene og nethinden kaldet den blodretinale barriere (BRB).

"Vores undersøgelse viser uventet, at forbindelserne mellem celler i retinale blodkar indeholder usædvanlige, langkædede lipider, der kan forhindre blodkar i at lække, hvilket muligvis forhindrer diabetisk retinopati," siger professor Julia Busik, der er hovedforfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes fra American Diabetes Association (ADA).

Blodkar i retina er tæt forbundet med strukturer kaldet tight junctions, som er en del af den blodretinale barriere, der er en næsten uigennemtrængelig væg.

Det er i disse tight junctions at Busik sammen med kandidatstuderende Nermin Kady har konstateret omega-koblede acyl-meget langkædede ceramider - aflange lipider, som synes at styrke denne barriere mod et for højt blodsukker.

"Når det bliver ubalanceret, lækker blodkarrene og bliver skrøbelige, hvilket fører til udviklingen af ​​diabetisk retinopati," siger Busik.

"Det ser ud til at de langkædede lipider og de enzymer, der producerer dem, kan beskytte nethinden og dens blodkar."

Diabetes undertrykker enzymet ELOVL4, hvilket reducerer dets evne til at fremstille de hjælpsomme lipider og forhindre yderligere skade.

Forskerne vil nu forsøge at finde ud af, hvor effektive disse lipider virkelig er, og hvor præcis de er placeret i nethindens tight junctions, så man eventuelt kan udvikle nye behandlinger.

"Tilførsel af flere af de langkædede lipider i øjet kan med tiden blive en ny behandling - måske som injektioner eller øjendråber," siger Busik.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift