Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Diabetes kan beskytte mod hjernetumorer

Mens nogle kræftformer oftere rammer diabetikere, synes et forhøjet blodsukker og diabetes, at reducere risikoen for hjernetumorer, der hedder gliomer.

Det viser en ny undersøgelse fra Ohio State University, hvor forskerne mener, at resultaterne kan give en bedre forståelse af kræft i hjernen.

Opdagelsen bygger på tidligere forskning fra Ohio State, der viste, at højt blodsukker ser ud til at reducere en persons risiko for en hjernetumor kaldet meningioma, der ikke er kræftudviklende. Begge studier blev anført af Judith Schwartzbaum, der er lektor i epidemiologi og forsker ved Ohio State's Comprehensive Cancer Center. 

"Diabetes og forhøjet blodsukker øger risikoen for kræft på flere steder, herunder tyktarm, bryst og blære. Men i dette tilfælde er disse sjældne, ondartede hjernetumorer mere almindelige blandt mennesker, der har normale blodsukkerniveauer end dem med højt blodsukker eller diabetes," fortæller Schwartzbaum, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

"Vores forskning rejser spørgsmål, som, når de besvares, vil føre til en bedre forståelse af mekanismerne bag gliomudvikling," siger hun.

Gliom er en af ​​de mest almindelige kræftformer i hjernen. Det begynder i de celler, der omgiver nerveceller og hjælper dem med at fungere. Sygdommen diagnosticeres typisk i midalderen. På nuværende tidspunkt er der ingen behandling, der sikrer langsigtet overlevelse, men flere mulige behandlinger bliver undersøgt.

Den nye undersøgelse er baseret på data fra to store langsigtede undersøgelser. En svensk undersøgelse, AMORIS, med 528.580 svenskere og en anden undersøgelse, Me-Can, med 269.365 østrigere og svenskere. I alt udviklede 812 deltagere i de to undersøgelser gliomer.

Forskerne sammenlignede deltagerne blodsukker- og diabetesdata med deres efterfølgende udvikling af hjernekræft og fandt ud af, at deltagere med forhøjet blodsukker og diabetes havde en lavere risiko for at udvikle gliom.

"Dette rejser virkelig spørgsmålet: Hvorfor er sammenhængen mellem blodglukose og hjernekræft det modsatte af flere andre kræftformer?" siger hun.

Forskerne fandt, at sammenhængen var stærkest inden for et års kræftdiagnose.

"Dette kan tyde på, at tumoren i sig selv påvirker blodglukoseniveauerne, eller at forhøjet blodsukker eller diabetes paradoksalt nok kan have en beskyttende faktor, som reducerer hjernetumorrisikoen," siger Schwartzbaum.

"For eksempel er insulinlignende vækstfaktor forbundet med gliom tilbagefald, men opstår sjældnere hos mennesker med diabetes."

Hjernen tegner sig kun for omkring to procent af kropsvægten, men bruger ca. 20 procent af kroppens tilgængelige glukose, fortæller Schwartzbaum.

"Forskning i restriktive diæter og deres virkning på udvikling af hjernekræft har vist blandede resultater, og der er brug for flere undersøgelser for at afgøre, om der er noget ved forholdet mellem blodsukker og tumorer, som kan ændres på en måde, der er gavnlig for hjernekræftpatienter," siger hun.