Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

ANALYSE:

Der bliver rift om de dygtigste diabeteslæger

Bemandingen af toppen af diabetesområdet i Danmark er igennem en uhørt foryngelseskur i disse måneder.

Mens Steno Diabetes Center-projekterne ruller ud i Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark skal der rekrutteres topfolk over alt.

På Fyn er landets største navn inden for diabetes, Henning Beck-Nielsen ved at blive 67 år, og han kommer til at efterlade ikke et hul, men et krater, på de kanter.

Hos Diabetesforeningen er Torsten Lauritzen, en anden af kæmperne, netop trådt tilbage fra jobbet hos Diabetesforeningen – og også der skal en særlig profil med viden, integritet og kommunikative evner findes.

Faktisk ligger landet åbent for en ny generation af diabeteslæger.

Måske, men kun måske, er det forklaringen på, at det danske kontingent af læger vel aldrig har været større end i år i Lissabon. Sådan bedømmer folk med forstand på de dele det i hvert tilfælde. Der tales dansk overalt, og der er rigtig mange danske fingeraftryk på præsentationerne.

Det summer af dansk energi i diabetes, og en del må skyldes den kapitalindsprøjtning i Steno-projekterne på tæt på seks mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden, nemlig 1,4 mia. kr. til Region Midtjylland, 1,4 mia. kr. til Region Syddanmark og så den allerstørste bevilling på 2,9 mia. kr. til Region Hovedstaden. Snart kommer der velsagtens yderligere bevillinger til de andre regioner.

Overalt skal der besættes jobs, ofte nye jobs, fordi aktiviteterne jo ikke nødvendigvis lukkes ned på de eksisterende afdelinger.

Det gælder ganske særligt i ledelseslaget – der bliver rift om de dygtigste diabetesledere.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift