Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

ANALYSE:

Der bliver rift om de dygtigste diabeteslæger

Bemandingen af toppen af diabetesområdet i Danmark er igennem en uhørt foryngelseskur i disse måneder.

Mens Steno Diabetes Center-projekterne ruller ud i Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark skal der rekrutteres topfolk over alt.

På Fyn er landets største navn inden for diabetes, Henning Beck-Nielsen ved at blive 67 år, og han kommer til at efterlade ikke et hul, men et krater, på de kanter.

Hos Diabetesforeningen er Torsten Lauritzen, en anden af kæmperne, netop trådt tilbage fra jobbet hos Diabetesforeningen – og også der skal en særlig profil med viden, integritet og kommunikative evner findes.

Faktisk ligger landet åbent for en ny generation af diabeteslæger.

Måske, men kun måske, er det forklaringen på, at det danske kontingent af læger vel aldrig har været større end i år i Lissabon. Sådan bedømmer folk med forstand på de dele det i hvert tilfælde. Der tales dansk overalt, og der er rigtig mange danske fingeraftryk på præsentationerne.

Det summer af dansk energi i diabetes, og en del må skyldes den kapitalindsprøjtning i Steno-projekterne på tæt på seks mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden, nemlig 1,4 mia. kr. til Region Midtjylland, 1,4 mia. kr. til Region Syddanmark og så den allerstørste bevilling på 2,9 mia. kr. til Region Hovedstaden. Snart kommer der velsagtens yderligere bevillinger til de andre regioner.

Overalt skal der besættes jobs, ofte nye jobs, fordi aktiviteterne jo ikke nødvendigvis lukkes ned på de eksisterende afdelinger.

Det gælder ganske særligt i ledelseslaget – der bliver rift om de dygtigste diabetesledere.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift