Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Knogleceller i benene kan påvirke vores vægt

Knogleceller i benene, osteocytter, fungerer tilsyneladende som en badevægt for vores krops vægtbalance.

Det antyder museforsøg fra Sahlgrenska Akademiet, Göteborgs universitet, Sverige, hvor forskerne mener at have gjort den største opdagelse af kroppens stofskifte siden opdagelsen af sulthormonet leptin.

Systemet fungerer ved at knoglecellerne i benene registrerer og sender signaler til hjernen om vores kropsvægt og dermed fedtmasse.

"Vi har opdaget et helt nyt system, der regulerer fedtmasse. Vi håber, at denne opdagelse vil føre til en ny retning i fedmeforskningen. Resultaterne kan også give ny viden om årsagen til fedme og i det lange løb føre til nye behandlinger af fedme," siger John-Olov Jansson, professor ved Sahlgrenska Akademiet og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Vi har simpelthen fundet støtte for forekomsten af ​​interne badevægte. Kroppens vægt bliver registreret i underekstremiteterne. Hvis kropsvægten har tendens til at stige, sendes et signal til hjernen for at reducere fødeindtaget og holde kropsvægten konstant," forklarer han.

Undersøgelsen blev udført på overvægtige gnavere, der blev kunstigt tungere ved belastning med ekstra vægt. Dyrene tabte sig næsten lige så meget som den kunstige belastning, som de ekstra vægte medførte. Vægtene medførte, at kropsfedtet faldt, og at blodglukoseniveauerne blev forbedret.

Hvis systemet fungerer på samme måde hos mennesker er det det første nyopdagede reguleringssystem af kropsfedt siden ​​amerikanske forskere opdagede ​​hormonet leptin for 23 år siden.

"Den mekanisme, som vi nu har identificeret, regulerer kropsfedtmasse uafhængigt af leptin, og det er muligt, at leptin kombineret med aktivering af disse indre kropsvægte kan blive en effektiv behandling af fedme," siger en anden af forskerne, professor Claes Ohlsson fra Sahlgrenska Akademiet.

I den seneste tid har flere undersøgelser af mennesker koblet fedme og dårligt helbred. De nuværende resultater kunne forklare hvorfor.

"Vi tror, ​​at de indre kropsvægte giver et unøjagtigt lavt mål, når du sidder ned. Som et resultat spiser du mere og går op vægt", siger Claes Ohlsson.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift