Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Novo forventer semaglutid til fedmebehandling i 2021

Novo Nordisk er netop nu i gang med at kortlægge, hvordan semaglutid, (glucagon-like peptide) (GLP-1) virker på nogle af de følgesygdomme, som kan opstå i kølvandet på type 2-diabetes. Derudover er Novo Nordisk på trapperne med en tablet, som kan erstatte injektioner.

Lægemidler med GLP-1 indeholder en kunstig version af det naturlige hormon, som opstår i tarmen, når man indtager føde. I øjeblikket tilbydes GLP-1 som en daglig indsprøjtning med liraglutid, som tages i maven eller i låret ligesom insulin.

Novo Nordisk er imidlertid i fuld gang med at udvikle anden generation af GLP-1 behandling med semaglutid, hvor patienten kun får behov for at få en injektion en gang om ugen.

Perspektivet er, at semaglutid lanceres til behandling af diabetes i 2018, som tabletbehandling af diabetes i 2020 og til behandling af overvægt i 2021.

Patienter med type 2-diabetes vil typisk gerne leve som om de ikke har en sygdom, og derfor vil det give bedre livskvalitet for patienten, hvis han eller hun kan nøjes med at få semaglutid en enkelt gang om ugen.

Novo Nordisk arbejder desuden på, at semaglutid kommer i en tabletform, så patienten slet ikke skal stikke sig længere.

Semaglutid er en analog af menneskelig GLP-1, som, fordi den er bundet til albumin, har en rigtig god profil i forhold til, at patienten kan nøjes med en ugentlig dosis. Derudover er den overlegen i forhold til at give patienten en rigtig god og stabil blodsukkerregulering.  

Liraglutid med virkningsstoffet GLP-1 har været tilgængelig siden 2009, og det har været en væsentlig faktor i forhold til at, at langt flere patienter har opnået et blodsukkerniveau på under syv procent.

Noget af det nye, som semaglutid vil være med til at regulere, er imidlertid patienternes vægt. GLP-1 i semaglutid kommer i så små molekyler, at de kan komme ind i hjernen, hvor de kan regulere appetitten hos patienten igennem større koncentrationer af GLP-1 i specifikke områder af appetit-centret i hjernen. Også oral semaglutid har reduceret kropsvægten hos patienter, viser fase II forsøg.

Derudover har man fundet ud af, at semaglutid også har en gavnlig effekt på hjertekarsygdomme, som opstår i kølvandet på diabetes. Hjertekarsygdomme er i øjeblikket skyld i 50 procent eller mere af diabetes-relaterede dødsfald og er dermed den største årsag til dødsfald blandt diabetespatienter. Semaglutid reducerer risikoen for hjerteanfald og hjertekarsygdomme med 26 procent. European Society of Cardiology har i European Heart Journal netop anbefalet GLP-1 RA liraglutid som behandlingsvalg. 

Semaglutid har derudover vist behandlingspotientale for kronisk nyresygdom, alzheimers og nonalkoholisk fedtleversygdom. Ifølge koncerndirektør Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordisk, er det dog problematikker omkring overvægt og hjertekarsygdomme, som Novo Nordisk prioriterer højest i øjeblikket. 

Mads Krogsgaard Thomsen fortæller derudover, at GLP-1 er lidt mere udbredt og normalt i Danmark end i mange andre lande på grund af nærhedsprincippet til Novo Nordisk. Han fortæller, at barren er sat højt med nogle meget intelligente molekyler, som både kan behandle diabetes, overvægt og hjertekarsygdom, men at han forventer, at prisen på en behandling vil komme til at matche prisen på Victoza. Novo Nordisk forventer, at de launcher semaglutid til behandling af diabetes i 2018, som tabletbehandling af diabetes i 2020 og til behandling af overvægt i 2021.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift