Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of East Anglia (UEA), hvor forskere næsten helt stoppede væksten af ​​en melanomtumor ved at kombinere en traditionel behandling af hudkræft med leflunomid.

Selvom kun fem procent af alle hudkræfttilfælde er melanomer er de skyld i de fleste dødsfald. Hvis det bliver opdaget tidligt, er melanom relativt nemt at behandle, men når kræften først er metastaseret bliver behandlingen vanskeligere.

I de senere år er der udviklet en række nye behandlinger for metastatisk melanom, nogle med fokus på visse genetiske mutationer. Sygdommen kan dog hurtigt blive resistent overfor de fleste lægemidler, så forskningen fokuserer på kombinationer af behandlinger, som chefforsker dr. Grant Wheeler fra UEAs Biovidenskabelige Skole forklarer.

"Ved at kombinere behandlinger er det muligt at angribe sygdommen fra flere vinkler, hvilket gør det sværere for melanomet at udvikle resistens over for nogen af ​​stofferne," siger han.

Forskerne fokuserede på leflunomid, der er et immunosuppressivt lægemiddel godkendt til behandling af leddegigt. Tidligere undersøgelser har vist, at midlet er effektivt i kombination med stoffer, der er målrettet melanom med en vis genetisk mutation, kendt som BRAFV600E.

Den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Oncotarget, viser, hvordan leflunomid virker mod melanom i kombination med et andet lægemiddel, selumetinib.

Selumetinib er et af en række lægemidler, der er målrettet aktiviteten af ​​et protein kaldet MEK, som melanom er afhængig af for at overleve. MEK-hæmmere anvendes allerede i kombination med BRAF-hæmmere til bekæmpelse af resistens, men dr. Wheelers forskning viser, at tilsætning af leflunomid til blandingen kan gøre kombinationen endnu mere effektiv.

"Vores forskning viser, at der også kan være andre fordele - ved at kombinere de to lægemidler (selumetinib og leflunomid, red.) kan du muligvis forbedre de enkelte midlers virkninger og få en behandling, der er mere effektiv end summen af ​​de to midler."

Da holdet testede leflunomid i laboratoriet, viste det sig at påvirke melanomceller uanset kræftens genetiske signatur. Det betyder, at leflunomid har potentialet til at blive anvendt i alle melanomtilfælde og ikke kun på tumorer, der har BRAF mutationer.

Holdet kiggede specifikt på, hvordan leflunomid virkede på melanomcellerne og fandt ud af, at det var i stand til at stoppe cellerne i en tidlig fase af deres vækst og derefter tvinge dem til at dræbe sig selv - altså apoptose.

Men da forskerne testede leflunomid på melanomceller sammen med selumetinib, fandt de, at det var mere effektivt end hvert af de to lægemidler alene. Dette fund blev repliceret i forsøg på mus med melanomtumorer: De to lægemidler tilsammen standsede næsten fuldstændigt væksten af ​​tumoren i løbet af en 12-dages periode, hvilket langt oversteg virkningen af de to lægemidler hver for sig.

Der er imidlertid mange spørgsmål, der skal besvares, før denne kombination kan bruges i kliniske forsøg, herunder testning af, om melanom kan udvikle modstandsdygtighed mod behandlingen.

"Med melanombehandlinger har hovedproblemet været udviklingen af ​​tumorresistens. En måde at bekæmpe det er immunterapi, som udnytter kroppens eget forsvar. Men nye kombinationsterapier er altid nødvendige, og vi skal identificere nye lægemidler, der kan tilføjes til arsenalet af anti-melanomterapier. Det er muligt, at leflunomid kunne spille den rolle," siger dr. Wheeler.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift