Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
"Vi har opdaget en nøgle til at låse dette protein i en hvilende tilstand. Det kan være et paradigmeskifte," siger Hang Hubert Yin, professor i biokemi ved BioFrontiers Institute.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Det er forskere fra University of Colorado Boulder, der har opdaget, at molekylet CU-CPT8m kan hæmme et protein, der menes at spille en central rolle i den medfødte immunrespons.

"Vi har opdaget en nøgle til at låse dette protein i en hvilende tilstand. Det kan være et paradigmeskifte," siger Hang Hubert Yin, professor i biokemi ved BioFrontiers Institute og hovedforfatter på en artikel om opdagelsen, der blev offentliggjort i Nature Chemical Biology.

I årevis har forskere haft mistanke om, at et protein kaldet Toll-like receptor 8 (TLR8) spiller en central rolle for den medfødte immunrespons. Når det registrerer tilstedeværelsen af ​​en virus eller bakterier, går det gennem en række trin for at omdannes fra passiv til aktiv tilstand, der udløser en kaskade af inflammatoriske signaler for at bekæmpe den fremmede indtrængen. Men som Yin forklarede, "kan det være et tveægget sværd", der fører til sygdom, når responsen kommer ud af kontrol.

Da TLR8 har en unik molekylær struktur og er gemt inde i endosomet - inde i cellen - i stedet for på celleoverfladen, har det vist sig at være et yderst vanskeligt mål for udvikling af medicin.

"Dette er et eftertragtet mål, som man ikke har haft særlig stor succes med at nå," siger Yin.

Men hans undersøgelse viser, at det lægemiddellignende molekyle kaldet CU-CPT8m binder til og hæmmer TLR8 og udøver "potente antiinflammatoriske virkninger" på vævet hos patienter med leddegigt, slidgigt og Still's sygdom, der er en sjælden autoimmun sygdom som rammer børn.

Yin og hans kolleger baserer deres resultater på HTS (high-throughput screening) som er brugt til at gennemgå mere end 14.000 små molekyleforbindelser for at afgøre, om de havde den rigtige kemiske struktur til at binde sig til TLR8. De identificerede fire, der delte en lignende struktur.

Ved at bruge denne struktur som en model syntetiserede de kemisk hundreder af nye forbindelser i et forsøg på at finde en, der perfekt bandt sig til og hæmmede TLR8.

Tidligere forsøg på at målrette proteinet har fokuseret på at lukke det ned, når det er i sin aktive tilstand. Men den nyopdagede forbindelse forhindrer den i at aktivere, mens den stadig er i passiv tilstand.

"Først forsøgte folk at lukke den åbne dør, men vi fandt nøglen til at låse døren indefra, så den aldrig åbner," siger Yin.

Meget mere forskning er nødvendig, men det kan føre til behandlinger, der rammer årsagen til autoimmune sygdomme, snarere end blot behandling af symptomer.

Yin håber at kunne gå videre til dyreforsøg og kliniske forsøg inden for de næste to år.

I mellemtiden kan den nye forbindelse tjene som et første slags værktøj til at forstå præcis, hvad TLR8 og de andre ni toll-lignede receptorer gør i kroppen.

"Vores undersøgelse giver det første lille molekyleværktøj til at lukke dette protein ned, så vi kan forstå dets patogenese," siger Yin.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift