Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere undersøger gåden om Modic-forandringer

En gruppe forskere ønsker at undersøge, om Modic-forandringer skyldes en udefrakommende bakterie eller om det er kroppens eget immunsystem, der skaber den smertefulde tilstand som en naturlig del af en helingsproces.

Undersøgelser viser, at langvarig behandling med antibiotika har en positiv effekt på de patienter, der har fået Modic-forandringer efter en diskusprolaps. Da blodgennemstrømningen til rygsøjlen er så ringe, skulle der mere end en almindelig penicillinkur til, før forskerne kunne se en effekt. 

Hanne Albert, fysioterapeut, Ph.d. Modicklinikken, Odense og Claus Manniche, Professor, Syddansk Universitet, testede 162 smerteplagede Modic-patienter. En gruppe fik en enkeltdosis bredspektret penicillin i 100 dage, en anden gruppe fik dobbelt dosis i 100 dage og den tredje gruppe fik kalktabletter.

Resultater var, at 60 procent af patienterne fra den første gruppe fik det bedre eller blev raske, 80 procent fra den anden gruppe fik det væsentligt bedre eller blev raske. Den tredje gruppe oplevede ingen forbedring i deres tilstand.

Morten Hougaard Andersen, Rygcentret, Regionshospitalet Silkeborg og Ole Kudsk Jensen, Klinisk lektor, Aarhus Universitetshospital, har undersøgt, om mælkesyrebakterier hjælper kroppens immunforsvar til at bekæmpe Modic-forandringer.

Forskerne vil arbejde med mælkesyrebakterier efter en tese om, at Modic-forandringer skyldes en bakteriefri irritationstilstand i knogle og bruskskive. Forskerne vil undersøge, om mælkesyrebakterierne kan dæmpe irritation og smerter.

Helt konkret er der 100 patienter med i projektet, hvoraf den ene halvdel bliver behandlet intensivt med en bestemt type mælkesyrebakterier i tre måneder. Den anden halvdel får placebo. 

Undervejs rapporterer patienterne løbende om deres smerter, og forskerne måler irritationstilstanden gennem betændelsesmarkører i blodet. Hvis smerter og betændelsesmarkører i blodet falder er forskerne nærmere en risikofri kur, mener Morten Hougaard Andersen. 

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift