Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hydrogel afgiver medicin ved opblussen af inflammation i led

Når gigtpatienter oplever opblussen af deres inflammatonssymptomer kan de måske snart opleve, at en hydrogel placeret omkring leddet afgiver lindrende medicin.

Det er i hvert fald det bioingeniører på Brigham og Women's Hospital er ved at udvikle i håbet om at reducere medicinforbruget og samtidig kunne lindre smerter hurtigere.

Den uforudsigelige og ofte pludselige opblussen af leddegigt symptomer kan gøre behandlingen af ​​inflammatorisk arthritis, som omfatter leddegigt og psoriasisgigt, udfordrende for patienter og læger.

I laboratoriet har BWHs bioingeniører derfor arbejdet på at udvikle en hydrogel - et blødt, fleksibelt materiale, som kan fyldes med gigtmedicin og injiceres lokalt ind i et betændt led.

I stedet for at levere stoffet kontinuerligt med en stabil hastighed, er hydrogelen designet til at reagere på forøget sygdomsaktivitet under opblussen og frigive lægemidlet, når symptomerne forværres.

Holdets laboratoriebaserede fund er netop offentliggjort i Nature Communications og nu arbejder forskerne på næste skridt for at bringe deres teknologi tættere på patienterne.

"Selvom der er udviklet nye lægemidler, har mange haft systemiske, toksiske virkninger. Vi ønskede at designe et leveringssystem, der er effektivt, leverer lægemidler lokalt og frigiver medicin som reaktion på inflammation," siger biotekniker og chefforsker Jeff Karp.

Hydrogelen er lavet af triglycerolmonostearat (TG-18), en forbindelse, som er på den amerikanske sundhedsstyrelse FDAs liste over "generelt anerkendte som sikre" forbindelser.

TG-18 er et molekyle, der er i stand til selvmontering, hvilket betyder, at det kan danne en gellignende struktur, der let kan injiceres når den blandes med en væske.

I denne undersøgelse blev TG-18 hydrogel fyldt med triamcinolonacetonid (TA), der anvendes her som et modellægemiddel, men kunne potentielt være belastet med mange andre former for antiinflammatoriske forbindelser.

"Hydrogelen er udformet så frigivelsen af medicinen udløses hvis specifikke, gigt-relaterede enzymer øges. Vi har foreløbig udsat gelen for flere forskellige slags miljøer, der efterligner tilstande i gigtplagede led," fortæller Nitin Joshi, der er førsteforfatter på undersøgelsen.

Når gelen blev indsat i synovialvæske fra et sundt humant led, var lægemiddelfrigivelsen minimal, men når den var indsat i synovialvæske fra en patient med leddegigt, blev lægemidlet let frigivet fra hydrogelen.

Det er vigtigt, at lægemidlet ikke bliver opbrugt i een opblusset synovialvæske - i stedet skal den frigives som reaktion på flere tilfælde af opblussen med tiden. Holdet testede også hydrogelens virkninger på celler fra brusk og led, og fandt ud af at det var sikkert.

Holdet testede yderligere den kliniske effekt af TG-18 hydrogelen i et museforsøg, hvor sygdommens sværhedsgrad kan styres præcist, hvilket gjorde det muligt for dem at teste hydrogelen hos dyr med forskellige grader af gigt. De fandt ud af, at når gigten var mere alvorlig, nedbrydes den lokalt injicerede hydrogel hurtigere svarende til øget lægemiddelfrigivelse. Hævelsen og sværhedsgraden af ​​leddegigten blev formindsket som reaktion på den hydrogelens medicinafgivelse.

En af fordelene ved hydrogelen er, at det giver løfter om at kunne behandle arthritis specifikt i led, hvor sygdommen er blusset op i stedet for at medicinen påvirker hele kroppen.

"Lokalbehandling kan være en levedygtig mulighed for patienter med kun et eller få inflammerede led," siger medforfatter dr. Joerg Ermann, der er reumatolog ved Division for Rheumatology, Immunology and Allergy."

Desuden, hvis en patient allerede er sat på et systemisk stof, men oplever en opblussen i et begrænset antal led, vil vi specifikt kunne behandle disse led i stedet for at skifte systemisk terapi eller tilføje et andet systemisk stof. At have denne mulighed vil øge vores evne til at klare gigtopblussen i klinikken."

Holdet vil fortsætte med at teste hydrogelen i prækliniske modeller for yderligere at validere det og derefter fortsætte med at gå videre mod menneskelige kliniske forsøg. Teknologien er licenseret af Alivio Therapeutics, som udvikler terapier til behandling af inflammatoriske lidelser via målrettet immunmodulation af sygdommen.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift