Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt sporstof kan hjælpe til bedre PET-diagnose af leddegigt

Et nyt sporstof kan hjælpe med at visualisere ledbetændelse og tidlig diagnosticering af leddegigt ved PET-scanninger.

Det viser en ny undersøgelse fra Seouls Nationale Universitet i Sydkorea, hvor forskere har udviklet en radioaktiv mærket ligand, fluor-18 (18F) -FEDAC, der målretter sig translokatorproteinet TSPO og binder sig til det.

TSPO findes i store mængder i aktiverede makrofager, hvide blodlegemer, som hjælper med at beskytte kroppen mod skadelige bakterier og inficerede celler, der er kendt for at spille en afgørende rolle ved udvikling af leddegigt.

"Denne undersøgelse er vigtig, fordi den viser værdien af ​​18F-FEDAC som en inflammationsbiomarkør til tidlig påvisning af reumatoid arthritis, selv før kliniske symptomer på leddene begyndte," forklarer dr. Gi Jeong Cheon, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Nuclear Medicine.

I undersøgelsen blev 18F-FEDAC testet i et museforsøg under anvendelse af både 18F-FEDAC og 18F-FDG PET-scanning. Mikroskopiske undersøgelser af væv blev udført for at vurdere makrofager og TSPO-ekspression.

Resultaterne viste øget TSPO-mRNA og proteinekspression i aktiverede makrofager, og optagelse af 18F-FEDAC i aktiverede makrofager var højere end det var i ikke-aktiverede celler. Derudover steg 18F-FEDAC optagelsen i gigtplagede led tidligt (dag 23), mens 18F-FDG optagelse ikke gjorde. Imidlertid steg 18F-FDG optagelse i gigtled i senere stadier (dag 37) til et højere niveau end 18F-FEDAC optagelse.

Denne tidlige undersøgelse viser, at 18F-FEDAC gør det muligt at se aktive inflammationssteder i gigtplagede led, ved at målrette TSPO-ekspression i aktiverede makrofager, og det tyder på, at billeddannelse med 18F-FEDAC kan være nyttigt ved mistanke om leddegigt.

"Tidlig behandling kan reducere udviklingen af ​​almidnelig nedbrydning og forbedre effekten af gigtmedicin eller målretttet medicin, fordi byrden af ​​inflammatorisk reaktion er mindre i den meget tidlige fase af leddegigt," påpeger Cheon.

"Vi observerede, at 18F-FEDAC optagelse steg i musenes poter i forbindelse med TSPO-udtryk for aktiverede makrofager, selv før de ​​kliniske symptomer på gigt startede. 18F-FEDAC kan hjælpe os med at finde ud af, hvilke patienter der rent faktisk vil udvikle klinisk signifikant reumatoid arthritis og har brug for behandling.

Vores data viste, at hvert spor kan være nyttigt for forskellige oplysninger om arthritis - 18F-FEDAC kan påvise tidlig subklinisk arthritis og 18F-FDG kan vise symptomatisk arthritis aktivitet. Disse resultater forventes at bidrage til forbedring af personlige terapeutiske resultater ved at udvide omfanget af molekylær billeddannelse og nuklearmedicin," siger Cheon.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift