Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Aspirin forud for operation forebygger hjertekarsygdom

En nyt studie har vist, at aspirin givet forud for operation kan forebygge hjerterelaterede komplikationer efter større ikke-hjerterelaterede kirurgiske indgreb hos patienter, der tidligere har fået en ballonudvidelse (PCI).

Tidligere PCI-patienter er normalt i forhøjet risiko for hjertekarsygdom, som f.eks. hjerteanfald, efter operationer, der ikke er relateret til hjertekarsygdom. Men studiet viste, at aspirin givet forud for operation vil forhindre 59 hjerteanfald for hver 1.000 af disse patienter. Det vil dog også øge deres risiko for store blødninger en smule.

Studiet er et delstudie af POISE-2, der blev gennemført på 135 hospitaler i 23 lande og involverede 10.000 patienter. Forskerne bag forventer, at det nye resultat vil få stor betydning i klinisk praksis.

”Dette er din nabo, der fik en angioplastik for fem år siden, og som nu skal ind og have en hofteoperation. Så det handler om et meget stort antal mennesker, som vi tror vil få gavn af perioperativ aspirin og dermed få reduceret deres risiko for alvorlige vaskulære komplikationer efter operation,” siger førsteforfatter på studiet, Michelle Graham, kardiolog og professor på University of Alberta i Canada. Og hun tilføjer:

”Vi har nu en opgave med at udbrede den nye viden til vores kolleger i anæstesi og kirurgi for at minde dem om, at vi vil have dem til at fortsætte med at give aspirin til denne gruppe af patienter, mens vi for de fleste andre grupper anbefaler, at de stopper. Dette vil potentielt ændre praksis for alle, der har at gøre med perioperativ medicin.”

Endnu et resultat fra studiet viste, at aspirin ikke sænker risikoen for hjertekarsygdom blandt patienter uden PCI, men derimod øger risikoen for større blødninger.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift