Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

En sød tand kan give mindre kropsfedt

Mennesker, der har en gen-variation af FGF21, er disponeret for mindre fedt i kroppen end andre mennesker. Samtidig er netop denne genændring en af forklaringerne på hang til søde sager. Og således ser det overraskende ud til, at genet bag den søde tand er forbundet med mindre fedt på kroppen.

Resultatet kom også bag på forskerne, der bl.a. kommer fra Københavns Universitet, KU:

”Det går lidt i mod almindelig intuition, at mennesker, der spiser mere sukker, skulle have mindre kropsfedt. Men man skal huske, at vi kun undersøger denne specifikke genændring og forsøger at finde sammenhænge i forhold til kroppen. Dette er kun en lille brik i puslespillet, der beskriver sammenhængen mellem kost og sukkerindtag og risikoen for fedme og diabetes,” fortæller en af forskerne bag studiet, Niels Grarup, lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Det var forskerne fra KU, som sidste år fandt frem til, at en stor sukkertrang kan være bestemt af en genetisk variation. Og de nyeste resultater er fremkommet i et internationalt samarbejde med forskere på det britiske University of Exeter Medical School i spidsen.

Vigtig viden i udvikling af lægemidler

Det er store datamængder, der danner grundlag for forskernes konklusioner. De har undersøgt helbredsinformationer fra mere end 450.000 mennesker, der har indvilliget i at få dem registreret i den engelske UK Biobank. Det inkluderer blandt andet blodprøver, spørgeskema om kost og genetisk data.

”Når vi har så mange mennesker med i undersøgelsen, så giver det konklusionerne en vis stor robusthed. Selvom der kun er lille forskel i mængden af kropsfedt eller i blodtryksniveauet, afhængig af om man har denne genændring, er vi meget sikre på resultaterne. Omkring 20 procent af den europæiske befolkning har denne genetiske disponering,” siger Niels Grarup.

Den nye viden om folk med den ’genetisk søde tand’ er primært vigtig for potentiel udvikling af lægemidler og fremtidig forskning. Der forskes nemlig i, om man med lægemidler kan ramme eller erstatte FGF21 i forhold til behandling af fedme og diabetes.