Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Effektiv behandling af psoriasis beskytter mod hjertesygdomme

Den forhøjede risiko for åreforkalkning hos psoriasis-patienter kan undgås ved effektiv behandling for den betændelsestilstand, hudsygdommen medfører. Det viser et nyt studie, som forskere fra Aarhus Universitetshospital står bag.

Det er ikke kun store gener uden på kroppen i form af kløende, røde og betændte områder på huden, patienter med svær psoriasis døjer med. Konsekvensen af den inflammatoriske sygdom kan også være øget risiko for åreforkalkning og dermed udvikling af hjertekarsygdom. 

Men nu har forskere fra Aarhus Universitetshospital fundet ud af, at den forhøjede risiko for hjertekarsygdomme hos patienter med psoriasis kan bremses ved effektiv behandling af hudlidelsen.

Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital, der netop er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Dermatolgy. Studiet er udført af forskere ved afdelingen for Hud- og kønssygdomme, der sammen med forskere fra afdelingen for Hjertesygdomme har undersøgt åreforkalkningssygdom i hjertet hos patienter med svære inflammatoriske hudlidelser.

I det kliniske studie på patienter fandt man via scanninger af hjertet en øget forekomst af hjertekarsygdom hos både patienter med psoriasis og atopisk eksem. Sammenhængen mellem hudlidelserne og hjertesygdomme skyldes højst sandsynligt den vedvarende betændelsestilstand, der hersker i kroppen hos personer med disse kroniske sygdomme.

Hjertekar | 19, mar 2017

Håber at finde de rette patienter til lavdosis NOAK

ACC.17: Ida Albertsen har netop begyndt sit PhD-studie, der vil kunne bidrage til, at et…

Som noget nyt påviser studiet, at patienter med svær psoriasis, der påbegynder biologisk behandling af deres sygdom, efter et års behandling udviser en opbremsning af åreforkalkningssygdommen i hjertet, hvorimod åreforkalkningen skrider målbart frem hos samme type ubehandlede psoriasis-patienter.

Resultaterne af studiet tyder på, at biologiske lægemidler udover at være effektive i behandlingen af bl.a. hud- og gigtsygdomme, også har en gavnlig effekt på risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme hos patienter med inflammatoriske sygdomme.

Resultaterne kan derfor også få betydning for andre patientgrupper, mener Kasper Fjellhaugen Hjuler, læge og ph.d.-studerende på afdelingen for Hud- og Kønssygdomme, Aarhus Universitetshospital. 

Huden | dec 18, 2017

Museforsøg: Vanilin reducerer effektivt psoriasis-symptomer

Kunstig vaniljeekstrakt, der kendes som vanillin og bruges både i bagværk og parfume, kan…

"Resultaterne er vigtige, fordi de viser, at vi kan forebygge den fremskyndede åreforkalkning hos patienter med psoriasis. Psoriasis kan i denne sammenhæng ses som et eksempel på en inflammatorisk sygdom med øget risiko for hjertekarsygdom, men forståelsen af inflammation som en drivkraft for åreforkalkningssygdom kan i et større perspektiv få betydning for en række forskellige patientgrupper,” siger han.

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift