Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Fedt omkring hjertet undersøges

Regitse Højgaard Christensens projekt er støttet af Hjerteforeningen. Foto: Heidi Maxmiling

Et nyt ph.d.-projekt skal undersøge, om det fedtvæv, der sidder rundt om hjertet, og som alle har i større eller mindre grad, er sundt for os – eller om det faktisk er skadeligt og derfor vigtigt at begrænse.

Ikke alt fedt i kroppen er skadeligt. Noget fedtvæv har evnen til at modvirke sygdomme ved at omsætte fedtstof i blodet til varme.

Andet fedtvæv udskiller skadelige stoffer og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekar-sygdom.

 ”Fedtet er muligvis med til at forårsage sygdom hos nogle mennesker, men lige nu er forskningen uklar. Det håber jeg, at projektet kan lave om på,” siger læge Regitse Højgaard Christensen, der står bag ph.d.-projektet.

Indtil videre peger dele af forskningen på, at hjertefedtet kan modvirke hjertekarsygdom og hjertesvigt. Anden forskning peger dog på det modsatte – at hjertefedt øger risikoen for hjertekarsygdom og hjertesvigt, muligvis fordi hjertefedtet kan gå fra at være beskyttende til at være sygdomsfremkaldende.

I løbet af ph.d.-projektet vil hun både undersøge, om mængden af fedtvæv rundt om hjertet har betydning for vores helbred, og om hjertefedtvæv taget fra personer med hjertekarsygdom udskiller flere skadelige stoffer end fedtvæv fra andre personer.

Som den sidste del af ph.d.-projektet vil Regitse Højgaard Christensen undersøge, hvad man kan gøre for at opretholde en sund profil af hjertefedtet.

”Jeg håber, at projektet giver en større indsigt i de biologiske mekanismer, der gør, at fysisk træning er godt for vores hjerte- og karsundhed. Det vil åbne for, at man på sigt kan udvikle en medicin, der efterligner de positive effekter, som træning har på hjertet,” siger hun.

Hun håber også, at hendes ph.d.-projekt kan være med til at give en bedre forståelse af hjertefedtet, så der kan udvikles en forebyggende behandling.

De første forskningsresultater udkommer i løbet af foråret 2018. Projektet er finansieret af Hjerteforeningen.