Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny kampagne skal få mændene til tjekke deres modermærker

Trygfonden, Kræftens bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab sætter atter fokus på modermærkekræft. Denne gang er fokus rettet mod mændene.

Med 260 dødsfald om året ligger Danmark på en trist nummer fem på listen over lande med flest tilfælde af modermærkekræft. Det dystre billede og den kedelige statistik er også baggrunden for, at Trygfonden, Kræftens bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab har valgt at følge kampagnen ”tjekdinhud.nu” op med endnu en kampagne. Og denne gang har man rettet fokus mod mændene.

”Det er en god måde at få fokus på problemet og derved også sørge for, at folk bliver bedre til at passe på sig selv. Modermærkekræft er en af de sygdomme, hvor man kan forebygge – en meget stor del af tilfældene. Og jo tidligere man fanger de her ting, desto bedre er chancerne også for at komme sig,” siger overlæge Aarhus Universitetshospital Henrik Schmidt.

Kampagnen ”tjekdinhud.nu” blev søsat ultimo 2017 og bliver fulgt op i løbet af foråret med kampagne rettet mod at tjekke mænd. Ifølge Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne er fokus på manden en naturlig forlængelse af vinterens kampagne, der primært fokuserer på kvinder.

”Chancerne for at helbrede modmærkekræft øges markant jo tidligere, man opdager kræften. Det er derfor meget vigtigt, at man tjekker sig selv jævnligt, ligesom det er vigtigt at gå til lægen, hvis et modermærke pludselig ændrer farve, form eller størrelse. De fleste maligne melanomer opstår som nye og rammer både unge og gamle mænd og kvinder. Kampagnen er derfor relevant for alle uanset køn og alder,” siger professor, overlæge, dr. med Lone Skov. På kampagnens site www.tjekdinhud.nu kan man læse, hvordan man kan tjekke sin hud, hvad der er den primære synder i forbindelse med modermærkekræft, hvem der rammes, fordelingen mellem køn, hvilke forandringer man skal holde særligt øje med, hvordan man tjekker sig selv m.m.

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift