Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny kampagne skal få mændene til tjekke deres modermærker

Trygfonden, Kræftens bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab sætter atter fokus på modermærkekræft. Denne gang er fokus rettet mod mændene.

Med 260 dødsfald om året ligger Danmark på en trist nummer fem på listen over lande med flest tilfælde af modermærkekræft. Det dystre billede og den kedelige statistik er også baggrunden for, at Trygfonden, Kræftens bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab har valgt at følge kampagnen ”tjekdinhud.nu” op med endnu en kampagne. Og denne gang har man rettet fokus mod mændene.

”Det er en god måde at få fokus på problemet og derved også sørge for, at folk bliver bedre til at passe på sig selv. Modermærkekræft er en af de sygdomme, hvor man kan forebygge – en meget stor del af tilfældene. Og jo tidligere man fanger de her ting, desto bedre er chancerne også for at komme sig,” siger overlæge Aarhus Universitetshospital Henrik Schmidt.

Kampagnen ”tjekdinhud.nu” blev søsat ultimo 2017 og bliver fulgt op i løbet af foråret med kampagne rettet mod at tjekke mænd. Ifølge Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne er fokus på manden en naturlig forlængelse af vinterens kampagne, der primært fokuserer på kvinder.

”Chancerne for at helbrede modmærkekræft øges markant jo tidligere, man opdager kræften. Det er derfor meget vigtigt, at man tjekker sig selv jævnligt, ligesom det er vigtigt at gå til lægen, hvis et modermærke pludselig ændrer farve, form eller størrelse. De fleste maligne melanomer opstår som nye og rammer både unge og gamle mænd og kvinder. Kampagnen er derfor relevant for alle uanset køn og alder,” siger professor, overlæge, dr. med Lone Skov. På kampagnens site www.tjekdinhud.nu kan man læse, hvordan man kan tjekke sin hud, hvad der er den primære synder i forbindelse med modermærkekræft, hvem der rammes, fordelingen mellem køn, hvilke forandringer man skal holde særligt øje med, hvordan man tjekker sig selv m.m.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift