Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Høje børn har øget risiko for at udvikle malignt melanom

Nyere forskning viser, at der er en sammenhæng mellem højde i barndommen og udvikling af malignt melanom i voksenlivet.

Flere tidligere studier har påvist en sammenhæng mellem højde som voksen og malignt melanom, men viden om, hvornår i livet sammenhængen opstår, har været begrænset. Nyligt publicerede artikler fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse (tidligere Afdeling for Klinisk Epidemoilogi) viser nu, at høje børn har en øget risiko for at udvikle forskellige typer malignt melanom som voksne.

Kathrine Damm Meyle, ph.d. Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er forfatter bag artiklen.

”Man har i mange år primært kigget på soleksponering, og det er selvfølgelig en utrolig vigtig faktor for udvikling af malignt melanom. Men for at komme et skridt videre er det også vigtigt at undersøge andre faktorer, der eventuelt kan have betydning for udvikling af malignt melanom,” siger hun.

”Vores undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem højden i barndommen og malignt melanom. Og meget tyder på, at netop barndommen er en vigtig periode for fremtidige undersøgelser af højderegulerende mekanismer og deres eventuelle betydning for udvikling af modermærkekræft.

I et videre forløb kunne det derfor være interessant at undersøge, hvad det er for nogle højdefaktorer, som ligger bag den øgede risiko for at udvikle malign melanom. Det er nemlig ikke højden i sig selv, som øger risikoen for modermærkekræft, men snarere de mekanismer, som gør, at man bliver høj. For at blive klogere på, hvilke mekanismer, der driver denne sammenhæng, skal man dog i gang med et helt nyt studie,” siger Kathrine Damm Meyle.

Københavns Skolelægejournal-register

I perioden 1930-1989 har man målt og vejet samtlige Københavnske skolebørn i alderen syv-13 år, svarende til mere end 370.000 børn. Tallene er blevet registreret i det Københavnske Skolelægejournal-register. Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse har koblet information fra Københavns Skolelægejournal-register til en række danske nationale sundhedsregistre for at undersøge sammenhængen mellem kropsstørrelse i barndommen og senere udvikling af modermærkekræft.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift