Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Det viser en ny undersøgelse fra Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, hvor forskere i et randomiseret, dobbeltblindet studie har sammenlignet deltagere, der tog adalimumab, med en placebo-gruppe.

Aorta-inflammation er en vigtig markør for fremtidig risiko for større kardiovaskulære hændelser.

Lægemidlet, der anvendes til behandling af psoriasis og andre kroniske autoimmune sygdomme som leddegigt og inflammatorisk tarmsygdom, forbedrede imidlertid andre vigtige markører for betændelse, som er kendt for at kunne forudsige fremtidige kardiovaskulære hændelser. Dette tyder på, at lægemidlet kan have en kardiovaskulær fordel på trods af manglen på ændring i aortisk vaskulær inflammation.

I moderate til svære tilfælde medfører psoriasis en øget risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og for tidlig død, konstaterede forskere i 2006 i en undersøgelse anført af dr. Joel M. Gelfand, der er professor i dermatologi og epidemiologi hos Penn.

Gelfand er også seniorforfatter på den nye undersøgelse, der i midten af maj blev offentliggjort i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular Imaging og præsenteret på International Investigative Dermatology 2018 Annual Meeting i Orlando, Florida.

Penn-forskerne har tidligere fundet, at et andet biologisk lægemiddel, ustekinumab (Stelara), medførte en 19 procent reduktion i aorta-inflammation hos psoriasispatienter. De ønskede derfor at undersøge, om adalimumab havde samme fordel.

Adalimumab er et antistof der blokerer tumor nekrosefaktor alfa (TNF-a), et protein, som fremmer inflammation i kroppen. Det er blandt andet godkendt til behandling af psoriasis, psoriatisk arthritis, reumatoid arthritis, ulcerøs colitis og Crohns sygdom. TNF-hæmmere er de mest populære foreskrevne biologiske lægemidler til inflammatoriske sygdomme.

90 patienter på otte forskellige indskrivningssteder blev tilfældigt opdelt i tre grupper. En gruppe modtog adalimumab, en anden fik placebo, og en tredje modtog ultraviolet B-fototerapi - en anden almindelig behandling for psoriasis, der virker ved at undertrykke inflammation lokalt i huden, i modsætning til systemisk, som det er tilfældet med adalimumab.

Patienterne blev evalueret efter 12 uger, og patienter i de to aktive behandlingsgrupper oplevede signifikant forbedring af deres psoriasis i forhold til placebo.

Ved udgangen af ​​de første 12 uger modtog alle patienterne i de to behandlingsgrupper adalimumab i hhv. 40 og 52 uger, så alle patienter endte med 52 ugers behandling.

Efter både 12 uger og 52 uger havde patienter i adalimumab-gruppen ingen ændringer i forhold til henholdsvis placebo eller baseline i aortisk vaskulær inflammation. Patienter, der fik fototerapi, oplevede en reduktion på fire procent sammenlignet med baseline, men forskellen var ikke statistisk signifikant.

"Disse resultater ligner tidligere kliniske forsøg, der viste, at adalimumab ikke reducerede aorta-inflammation hos patienter med psoriasis. De er imidlertid i modsætning til en tidligere undersøgelse, der viste en forbedring af aorta vaskulær inflammation efter 12 uger hos patienter, der tog ustekinumab, som retter sig mod et andet aspekt af immunsystemet," siger Gelfand.

Til gengæld forbedrede adalimumab andre vigtige markører for inflammation i blodet, herunder GlycA, CRP, TNF og IL-6.

"Hver af disse øger den fremtidige risiko for hjerteanfald og diabetes, så observeringen af ​​en reduktion af disse markører for systemisk inflammation giver overbevisende tegn på gunstige virkninger af anti-TNF-terapi mod psoriasis," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Nehal N. Mehta, der er chef for laboratoriet for inflammation og kardiometaboliske sygdomme hos National Heart, Lung og Blood Institute (NHLBI), som samarbejdede med Penn om undersøgelsen.

Forståelse af kolesterolvirkninger ved adalimumab var et andet mål for Gelfand og Mehta's undersøgelse.

"Vi ved, at det gode HDL-kolesterol, er lavt i forbindelse med psoriasis, men her viser vi nu, at på trods af en reduktion i systemisk inflammation efter adalimumab-behandling, blev HDL-partikelstørrelsen mindre (ikke en god ting,red.), og HDL var mindre effektivt til at fjerne kolesterol fra kroppen," fortæller Mehta.