Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Flere genstande øger risiko for brystkræft

Hvis kvinder begynder at drikke mere alkohol, end de plejer, vil de i løbet af bare ganske få år øge risikoen for at få brystkræft. Omvendt vil risikoen for at få en blodprop i hjertet falde.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, offentliggjort i British Medical Journal.

Det er første gang, man har undersøgt, hvad det betyder for helbredet, når man over tid – i dette tilfælde fem år – ændrer sit alkoholforbrug. 

I alt 21.523 danske kvinder i alderen 50-64 år har deltaget i undersøgelsen.

Ifølge studiet øger kvinder, der for eksempel går fra at drikke syv genstande til 14 om ugen, risikoen for at få brystkræft med 13 procent.

Samtidig falder risikoen for at få en blodprop i hjertet med 11 procent.

Øger kvinderne forbruget med i alt 14 genstande – for eksempel fra syv til 21 genstande om ugen – stiger risikoen for at få brystkræft med 30 procent. Samtidig falder risikoen for at få en blodprop i hjertet med 22 procent.

”Tidligere studier har zoomet ind på et bestemt tidspunkt og herudfra belyst de helbredsmæssige konsekvenser af ens alkoholforbrug. Dette studie er det første i verden, der undersøger, hvad det betyder for risikoen for at få brystkræft, hvis man ændrer sit alkoholforbrug over tid. Derfor kan vores resultater i høj grad bruges til at underbygge hypotesen om, at alkohol forhøjer risikoen for brystkræft og sænker risikoen for blodprop i hjertet,” siger professor Janne S. Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed.

Kvinderne, der deltog i studiet, blev målt, vejet og interviewet om deres livsstil og alkoholvaner to gange med fem års mellemrum.

Efterfølgende har forskerne fulgt kvinderne i 11 år for at se, hvem der udviklede brystkræft eller fik en blodprop i hjertet.

Studiet har også undersøgt, hvad det betyder for helbredet, hvis man drikker mindre, men her fandt forskerne ingen statistisk sikre sammenhænge.

Hvert år dør omtrent 2200 kvinder af iskæmisk hjertesygdom og 1200 kvinder af brystkræft.