Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Sundhedsstyrelsens høringssvar irettesætter Medicintilskudsnævnet

Der er både ros og ris til Medicintilskudsnævnet i Sundhedsstyrelsens høringssvar om fjerde forslag til revurdering af respiratoriske lægemidler – dog mest det sidste.

Styrelsen bakker op om initiativet til at komme overforbruget af inhalationssteroider til livs, mens Medicintilskudsnævnet bliver korrekset i en hel del af de øvrige udspil. Bl.a. nævner styrelsen, at Medicintilskudsnævnet ikke følger behandlingsvejledninger fra RADS og DSAM tiltrækkeligt.

I sit høringssvar lægger Sundhedsstyrelsen ud med at rose Medicintilskudsnævnet for at fokusere på problemstillingen vedrørende det nuværende overbrug af ICS til patienter med KOL, ligesom styrelsen mener, at det er positivt, at der lægges op til, at der ikke skal være generelt tilskud til kombinationen LABA/ICS. Således bliver læge og patient nødt til at forholde sig til nødvendigheden af dette behandlingsvalg. Samtidigt foreslår styrelsen, at det i klausulen pointeres, at det er primært er patienter med KOL med astmakomponent, der kan have gavn af behandling med ICS.

Herefter maner Sundhedsstyrelsen til forsigtighed i forbindelse med forbruget af lægemidler med lægemiddelstoffet theophyllin og montelukast. I forbindelse med theophyllin peger styrelsen på, at stoffet har en uhensigtsmæssig virknings/bivirkningsprofil, hvorfor styrelsen opfordrer til, at man ændrer tilskudsstatus til klausuleret tilskud/intet tilskud for at sikre, at lægerne nøje overvejer brugen af dette præparat fremadrettet. Montelukast, mener Sundhedsstyrelsen, bør have klausuleret tilskud således, at der er tilskud hvis indikationen er astma, og ingen tilskud, såfremt det er KOL.

Følg behandlingsvejledningerne

Ydermere anbefaler Sundhedsstyrelsen Medicintilskudsnævnet at inkludere fire af styrelsens anbefalinger og publikationer i nævnets baggrundsnotat, ligesom Sundhedsstyrelsen korrekser Medicintilskudsnævnet i forhold til antallet af mennesker, der har KOL. Dette estimeres ifølge styrelsen på baggrund af Herlev-Østerbro-undersøgelsen samt en nordjysk patientundersøgelse til at være ca. 320.000, hvoraf de omtrent 165.000 er i behandling for sygdommen.

Samtidigt er styrelsen efter Medicintilskudsnævnet i forhold til ikke at følge behandlingsvejledningerne fra henholdsvis RADS og DSAM godt nok. Disse vejledninger nævner begge SABA som p.n.-behandling, mens GOLD anbefaler en bronkodilator. I Medicintilskudsnævnets beskrivelse af behandlingen af KOL kan man på side otte læse, at der kan behandles med blandt andet SAMA som førstevalg i GOLD gruppe A. Her peger Sundhedsstyrelsen på, at det vil være mere korrekt kun at nævne SABA som en mulighed.