Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Flavonoider kan begrænse lungefunktionens fald

En type flavonoid, der findes i mørkpigmenterede frugter som røde druer og blåbær, kan begrænse lungefunktionens fald, som opstår i takt med, at man bliver ældre. 

Tidligere studier har vist, at de planteproducerede kemikalier kendt som flavonoider har gavnlige antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber.

Nylige studier af anthocyaniner – en særlig type ​​flavonoider – viser, at de er blevet fundet i lungevæv kort efter indtagelse. Plantekemikalierne synes at reducere slim og inflammatoriske sekretioner. 

”Men de epidemiologiske beviser for sammenhængen mellem flavonoider og lungefunktion var meget ringe,” forklarer studiets førsteforfatter Vanessa Garcia-Larsen, ph.d. og adjunkt på Johns Hopkins Bloomberg School i Baltimore, Maryland.

”Så vi ville undersøge, om kostindtag og anthocyaniner er forbundet med en reduceret lungefunktionsnedgang i midaldrende voksne.” 

Da forskerne analyserede deres data, viste det sig, at deltagere i den højeste kvartil af anthocyaninindtag sammenlignet med dem fra den laveste kvartil havde:

  • en langsommere årlig nedgang i FEV1 end dem i den laveste kvartil (-9,8 milliliter pr. år (ml / år) versus -18,9 ml / år.)
  • et langsommere årligt fald i FVC end dem i den laveste kvartil (-9,8 ml / år versus -22,2 ml / år.)
  • et langsommere årligt fald i FEV1 / FVC (-0.02 / år.)

Forskerne analyserede også sammenhængen mellem indtaget af anthocyanin og lungefunktionen hos rygere, hos de, der aldrig havde røget, og dem der var holdt op med at ryge.

Forbindelsen mellem et højt indtag af flavonoider og fald i lungefunktionen var tilsyneladende stærkere blandt dem, der aldrig havde røget og dem, der var holdt op med at ryge end i den generelle studiepopulation. Blandt rygere fandt studiet ikke en sammenhæng mellem indtaget af anthocyanin og deres lungefunktion. 

”Vores studie tyder på, at den generelle befolkning kan drage fordel af at indtage flere frugter, der er rige på flavonoider, som bær er. Det gælder især dem der har opgivet cigaretterne og dem, der aldrig har røget,” pointerer dr.med. Garcia-Larsen og fortsætter:

”For rygere er det at kvitte cigaretterne fortsat det bedste, de kan gøre for at beskytte deres helbred.”

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift