Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Styrket bevis for forbindelse mellem tarmbakterier og hjerneaktivitet

Forskere fra University of California Los Angeles styrker beviserne for, at der er en sammenhæng mellem tarmens mikroflora og emotionelle og adfærdsmæssige reaktioner hos raske personer.

Der er en forbindelse mellem tarmens mikroflora og emotionel hjerneaktivitet. Det viser forskere ved University of California Los Angeles (UCLA). Studiet er offentliggjort i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Psychosomatic Medicine.

Selv om det videnskabelige bevis for, hvad forbindelsen præcist består i fortsat er ukendt, tyder mere og mere altså på, at forbindelsen findes. Når man har sommerfugle i maven ved en forelskelse eller mavepine før en eksamen, er mavefornemmelsen altså reel. 

Tidligere studier på dyr indikerer, at tarmens mikroflora kan påvirke både adfærd og følelser. I dette studie deltog 40 raske kvinder, der fik målt deres hjernestruktur og hjerneaktivitet, mens de fik vist nogle billeder. Og forskerne fandt ud af, at kvinderne reagerede forskelligt afhængigt af deres tarmes bakterieprofil.

Forskerne er dog ikke sikre på, om bakterierne i tarmen påvirkede hjernens udvikling og aktivitet ved at blive udsat for følelsesladet og ubehageligt indhold – eller om det var omvendt. Eller om noget helt andet påvirkede.

Ifølge forskerne bekræfter deres resultater, at hjernen kan interagere med tarmens mikroflora hos raske mennesker, men gør opmærksom på, at resultaterne er associative og ikke viser en årsagssammenhæng. Der skal derfor udføres studier i større målestok, understreger forskerne.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift