Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vil undersøge om smørsyre kan hjælpe på irritabel tyktarm

Smørsyre kan måske bruges i behandlingen af irritabel tyktarm, mener svenske forskere, der har fået næsten to millioner kroner til at forske i muligheden.

Godt nok er irritabel tyktarm ikke en livstruende sygdom, men ikke desto mindre er det en plagsom tilstand. Det er allerede fastslået, at kost har stor betydning for tarmsundhed. Særligt butyrat – også kendt som smørsyre – spiller tilsyneladende en vigtig rolle for sunde og funktionelle tarme.

Derfor har forskere på Örebro Universitet i Sverige modtaget næsten 300.000 dollars eller omkring 1,9 millioner kroner til at forske i, hvorvidt smørsyre kan bruges i behandlingen af irritabel tyktarm, skriver nyhedssiden ScienceNordic.

Og ifølge en af forskerne bag kan studiet få stor betydning:

"Det kan komme til at få stor indflydelse, fordi der indtil nu ikke er nogen effektiv behandling af syndromet," siger Rebecca Wall, der er forsker ved School of Medical Science på Örebro Universitet ifølge ScienceNordic i en pressemeddelelse.

Kender stadig ikke årsagen

Selvom irritabel tyktarm er en af de hyppigst forekommende sygdomme i den vestlige verden, har man endnu ikke knækket koden til lidelsens årsag. Flere undersøgelser viser, at en særlig diæt kaldet low FODMAP diæt, hvor man undlader at spise kulhydrater i en periode, reducerer symptomerne, fordi en række kulhydrater giver nogle mennesker symptomer på irritabel tyktarm. Det er en af de behandlinger, der har hjulpet flere patienter, men den virker ikke for alle.

Samtidig har det vist sig, at mennesker med irritabel tyktarm har et reduceret antal af tarmbakterier, der producerer smørsyre. Og da nogle læger og forskere mener, at en højere koncentration af smørsyre i tarmene kan være nyttigt, kan mangel på denne type bakterier måske være en årsag til irritabel tyktarm, lyder det.

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift