Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vil undersøge om smørsyre kan hjælpe på irritabel tyktarm

Smørsyre kan måske bruges i behandlingen af irritabel tyktarm, mener svenske forskere, der har fået næsten to millioner kroner til at forske i muligheden.

Godt nok er irritabel tyktarm ikke en livstruende sygdom, men ikke desto mindre er det en plagsom tilstand. Det er allerede fastslået, at kost har stor betydning for tarmsundhed. Særligt butyrat – også kendt som smørsyre – spiller tilsyneladende en vigtig rolle for sunde og funktionelle tarme.

Derfor har forskere på Örebro Universitet i Sverige modtaget næsten 300.000 dollars eller omkring 1,9 millioner kroner til at forske i, hvorvidt smørsyre kan bruges i behandlingen af irritabel tyktarm, skriver nyhedssiden ScienceNordic.

Og ifølge en af forskerne bag kan studiet få stor betydning:

"Det kan komme til at få stor indflydelse, fordi der indtil nu ikke er nogen effektiv behandling af syndromet," siger Rebecca Wall, der er forsker ved School of Medical Science på Örebro Universitet ifølge ScienceNordic i en pressemeddelelse.

Kender stadig ikke årsagen

Selvom irritabel tyktarm er en af de hyppigst forekommende sygdomme i den vestlige verden, har man endnu ikke knækket koden til lidelsens årsag. Flere undersøgelser viser, at en særlig diæt kaldet low FODMAP diæt, hvor man undlader at spise kulhydrater i en periode, reducerer symptomerne, fordi en række kulhydrater giver nogle mennesker symptomer på irritabel tyktarm. Det er en af de behandlinger, der har hjulpet flere patienter, men den virker ikke for alle.

Samtidig har det vist sig, at mennesker med irritabel tyktarm har et reduceret antal af tarmbakterier, der producerer smørsyre. Og da nogle læger og forskere mener, at en højere koncentration af smørsyre i tarmene kan være nyttigt, kan mangel på denne type bakterier måske være en årsag til irritabel tyktarm, lyder det.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift