Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Elektronisk næse kan skelne mellem tarmsygdomme

En elektronisk næse kan måske snart være til rådighed for diagnosticering af inflammatoriske sygdomme som Crohns sygdom og colitis.

Spanske forskere fra Valencia's Polytekniske Universitet mener i hvert fald,  at de har udviklet en fungerende prototype, der på baggrund af afføringsprøver kan snuse sig frem til mavetarm-problemer.

Enheden - med navnet Moosy 32 eNose - kan også fortælle om sygdommen er aktiv, med næsten 90 procents nøjagtighed. Ifølge forskerne vil "denne type udstyr i fremtiden være til rådighed for mavetarmspecialister, der på tre minutter kan afgøre patientens tilstand."

Det er almindeligt i dag at anvende invasive tests til diagnosticering og evaluering af inflammatorisk aktivitet som følge af tarmrelaterede sygdomme som Crohns sygdom og colitis.

Den elektroniske næse kan registrere flygtige organiske forbindelser, der fungerer som diagnostiske markører, og afsløre intensitetsniveauet af sygdommens aktivitet.

"Flygtige organiske forbindelser skabes af fysiologiske processer som reultat af menneskekroppens metabolisme og afsondres som affald gennem fæces. Koncentrationen af ​​disse komponenter kan være en differentierende markør mellem bestemte tarmsygdomme og deres nøjagtige diagnosticering vil være et godt skridt fremad for påvisning og overvågning af sygdommens udvikling," forklarer doktor Pilar Nos, der er leder af fordøjelsesmedicinsk afdeling på La Fe universitetshospital i Valencia.

Foreløbig har forskerne udført tests med 445 prøver og har opnået positive resultater.

"Resultatet af undersøgelsen er positiv, men det er altafgørende at fortsætte med at arbejde på at forbedre detektionsalgoritmerne", tilføjer José Pelegrí, som arbejder for universitetets Sensor- og Magnetismegruppe.

Udviklingen af ​​prototypen er blevet finansieret af Valencias regionale regering.

Forskerne håber, at systemet kan udvikles til at finde andre sygdomme. Systemet testes allerede for yderligere medicinske anvendelser, såsom detektion af prostatakræft.

Andre undersøgelser, der allerede har vist positive resultater, udføres for at afsløre mikrobiologisk forurening af vand eller bestemmelse af frugters modenhed, hvilket kan blive en succes i landbruget og fødevareindustrien.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift