Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sødemiddel kan forværre inflammatoriske tarmsygdomme

Sødemidler kan måske forværre tarmbetændelsen hos Crohns-patienter ved at øge produktionen af E-coli bakterier.

Det antyder i hvert fald et museforsøg fra Case Western Reserve University School of Medicine, hvor forskere har undersøgt, hvordan sødemidlet Splenda, påvirkede mus med en Crohns-lignende sygdom og raske mus.

Op mod 10-15 procent af patienter med Crohns sygdom angiver, at deres sygdom bliver forværret af sødestoffer, så forskerne besluttede at undersøge et af de efterhånden mest brugte sødemidler, Splenda, der består af de to sødemidler sucralose, som er ufordøjeligt, og det fordøjelige maltodextrin.

De nye resultater afslørede stigninger i antallet af Proteobacteria, en stor gruppe af mikrober i tarmene, efter at mus i tre uger havde fået drikkevand suppleret med Splenda.

Halvdelen af de studerede mus tilhørte en genetisk linje, der lider af en form for Crohns sygdom, var mere påvirket end den resterende halvdel af mus, der tilhørte en sund muselinje. Splenda overproducerede E. coli, der tilhører Proteobacteria gruppen, og øgede den bakteriel penetration i tarmvæggen, men kun hos musene med den Crohns-lignende sygdom.

Forskerne fandt også, at Splenda-indtagelse resulterer i øget myeloperoxidaseaktivitet i tarmene hos mus med tarmsygdommen, men ikke hos de sunde mus. Myeloperoxidase er et enzym i leukocytter, der er effektivt til at dræbe forskellige mikroorganismer. Følgeslutningen er, at den øgede tilstedeværelse af E. coli intensiverer myeloperoxidaseaktiviteten i tarmen, mens kroppen forsøger at bekæmpe vira. Resultaterne tyder på, at Splenda kun øger myeloperoxidaseproduktionen hos personer med en proinflammatorisk prædisponering, som Crohns sygdom eller andre former for inflammatoriske tarmsygdomme.

"Vores resultater tyder på, at patienter med Crohns sygdom omhyggeligt bør overveje brugen af Splenda eller lignende produkter, der indeholder sucralose og maltodextrin," siger Alex Rodriguez-Palacios, der er lektor i medicin og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift