Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hvidt farvestof kan øge colitis-problemer

Titandioxid er et hvidt farvestof, der i stigende grad bruges i fødevarer, men viser sig at øge betændelse og beskadigelse af tarmslimhinden hos mus med colitis.

Forskere ved Zürich Universitet anbefaler derfor, at patienter med colitis bør undgå varer indeholdende titandioxidpartikler.

Deres forskning viser, at titandioxid kan intensivere den inflammatoriske reaktion i kroppen hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme.

Titandioxid er et hvidt pigment, der anvendes i medicin, kosmetik og tandpasta og i stigende grad som tilsætningsstof E171, f.eks. i glasur, tyggegummi eller skumfiduser. Indtil nu har der ikke været nogen begrænsninger for dets anvendelse i fødevareindustrien.

Forskerne koncentrerede deres forskning på et proteinkompleks inde i celler: NLRP3 inflammasom. Dette proteinkompleks er en del af det ikke-specifikke immunsystem, som registrerer faresignaler og derefter udløser betændelse. Hvis inflammatoriet f.eks. aktiveres af bakterielle komponenter, spiller den inflammatoriske reaktion en vigtig rolle i forsvaret mod infektionsmidler. På samme måde kan NLRP3 aktiveres af små uorganiske partikler - nogle gange med negative konsekvenser: Hvis for eksempel urinsyrekrystaller dannes i cellerne fører inflammationen til gigt.

Forskergruppen undersøgte først effekten af ​​uorganiske titandioxidpartikler i cellekulturer. De konstaterede, at titandioxid kan trænge ind i humane tarmepitelceller og makrofager og akkumulere der. Partiklerne blev påvist som faresignaler af inflammasomer, som udløste produktionen af ​​inflammatoriske signaler. Hertil kommer, at patienter med colitis ulcerosa, hvis tarmbarriere er forstyrret, har en øget koncentration af titandioxid i deres blod.

"Dette viser, at disse partikler kan absorberes fra fødevarer under visse sygdomsforhold," siger professor i gastroenterologi og hepatologi ved Zürich Universitet Gerhard Rogler, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Gut fra BMJ.

I et yderligere forsøg gav forskerne titandioxid nanopartikler oralt til mus. Her aktiverede partiklerne også NLRP3-komplekset, hvilket førte til stærk tarmbetændelse og større skade på tarmslimhinden i musene. Derudover akkumuleredes titandioxidkrystaller i dyrenes milt.

"På baggrund af vores resultater bør patienter med en dysfunktionel tarmbarriere som colitis afstå fra fødevarer, der indeholder titandioxid," konkluderer Rogler.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift