Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hvidt farvestof kan øge colitis-problemer

Titandioxid er et hvidt farvestof, der i stigende grad bruges i fødevarer, men viser sig at øge betændelse og beskadigelse af tarmslimhinden hos mus med colitis.

Forskere ved Zürich Universitet anbefaler derfor, at patienter med colitis bør undgå varer indeholdende titandioxidpartikler.

Deres forskning viser, at titandioxid kan intensivere den inflammatoriske reaktion i kroppen hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme.

Titandioxid er et hvidt pigment, der anvendes i medicin, kosmetik og tandpasta og i stigende grad som tilsætningsstof E171, f.eks. i glasur, tyggegummi eller skumfiduser. Indtil nu har der ikke været nogen begrænsninger for dets anvendelse i fødevareindustrien.

Forskerne koncentrerede deres forskning på et proteinkompleks inde i celler: NLRP3 inflammasom. Dette proteinkompleks er en del af det ikke-specifikke immunsystem, som registrerer faresignaler og derefter udløser betændelse. Hvis inflammatoriet f.eks. aktiveres af bakterielle komponenter, spiller den inflammatoriske reaktion en vigtig rolle i forsvaret mod infektionsmidler. På samme måde kan NLRP3 aktiveres af små uorganiske partikler - nogle gange med negative konsekvenser: Hvis for eksempel urinsyrekrystaller dannes i cellerne fører inflammationen til gigt.

Forskergruppen undersøgte først effekten af ​​uorganiske titandioxidpartikler i cellekulturer. De konstaterede, at titandioxid kan trænge ind i humane tarmepitelceller og makrofager og akkumulere der. Partiklerne blev påvist som faresignaler af inflammasomer, som udløste produktionen af ​​inflammatoriske signaler. Hertil kommer, at patienter med colitis ulcerosa, hvis tarmbarriere er forstyrret, har en øget koncentration af titandioxid i deres blod.

"Dette viser, at disse partikler kan absorberes fra fødevarer under visse sygdomsforhold," siger professor i gastroenterologi og hepatologi ved Zürich Universitet Gerhard Rogler, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Gut fra BMJ.

I et yderligere forsøg gav forskerne titandioxid nanopartikler oralt til mus. Her aktiverede partiklerne også NLRP3-komplekset, hvilket førte til stærk tarmbetændelse og større skade på tarmslimhinden i musene. Derudover akkumuleredes titandioxidkrystaller i dyrenes milt.

"På baggrund af vores resultater bør patienter med en dysfunktionel tarmbarriere som colitis afstå fra fødevarer, der indeholder titandioxid," konkluderer Rogler.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift