Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Opvækst på landet reducerer risikoen for IBD

Børn og unge, der bor på landet, har en reduceret risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det viser en ny canadisk undersøgelse fra Børnehospitalet i Eastern Ontario (CHEO), Institut for Kliniske Evalueringsvidenskab (ICES) og det canadiske Gastrointestinal Epidemiology Consortium (CanGIEC).

"Vores resultater viser, at børn, især børn under 10 år, er beskyttede mod IBD, hvis de bor i på landet. Denne effekt er særlig stærk hos børn, der opvokser på landet i de første fem år af livet," siger dr. Eric Benchimol, der er forsker ved ICES og pædiatrisk gastroenterolog ved CHEO.

"Det er vigtige fund, da vores tidligere arbejder viser, at antallet af meget små børn, der diagnosticeres med IBD, er steget de seneste 20 år. Resultaterne styrker også vores forståelse for, at miljørisikofaktorer, der prædisponerer mennesker for IBD, kan have en stærkere virkning hos børn end voksne," siger han.

IBD omfatter primært Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som er livslange tilstande, der forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, hvilket fører til kronisk diarré, blod i afføringen, mavesmerter og vægttab.

Den nye undersøgelse er baseret på 45.567 patienter diagnosticeret med IBD, hvoraf 6.662 boede i landdistrikter og 38.905 boede i byområder fra 1999 til 2010 i fire canadiske provinser (Alberta, Manitoba, Nova Scotia og Ontario). Den samlede forekomst af IBD var 30,72 pr. 100.000 personår i landbefolkningen sammenlignet med 33,16 pr. 100.000 i bybefolkningen.

Der er cirka 233.000 mennesker, der lever med IBD i Canada, som har en af ​​de højeste satser for disse immune-medierede sygdomme i verden. Forekomsten stiger i Canada, især hos meget små børn. Årsagen er ikke sikker, men øget urbanisering kan spille en rolle. Forskerne foreslår, at bopælen i opvæksten kan ændre tarmmikrobiomet på grund af forskellige eksponeringer tidligt i livet, hvilket resulterer i nedsat eller øget risiko.

"I Canada diagnosticeres de fleste tilfælde hos unge mellem 15 og 30 år og der er en stigende forekomst hos børn under 10 år," siger Mina Mawani, der er administrerende direktør for Crohns og Colitis Canada.

"Vi ved, at miljøfaktorer er forbundet med risikoen for at udvikle IBD. Men denne nye undersøgelse viser at ​​tidlig eksponering har betydning for at ændre risikoen for IBD, og ​​det kræver yderligere undersøgelse," siger Benchimol, der er forfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Gastroenterology.

http://www.nature.com/ajg/journal/vaop/ncurrent/full/ajg2017208a.html

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift