Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Opvækst på landet reducerer risikoen for IBD

Børn og unge, der bor på landet, har en reduceret risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det viser en ny canadisk undersøgelse fra Børnehospitalet i Eastern Ontario (CHEO), Institut for Kliniske Evalueringsvidenskab (ICES) og det canadiske Gastrointestinal Epidemiology Consortium (CanGIEC).

"Vores resultater viser, at børn, især børn under 10 år, er beskyttede mod IBD, hvis de bor i på landet. Denne effekt er særlig stærk hos børn, der opvokser på landet i de første fem år af livet," siger dr. Eric Benchimol, der er forsker ved ICES og pædiatrisk gastroenterolog ved CHEO.

"Det er vigtige fund, da vores tidligere arbejder viser, at antallet af meget små børn, der diagnosticeres med IBD, er steget de seneste 20 år. Resultaterne styrker også vores forståelse for, at miljørisikofaktorer, der prædisponerer mennesker for IBD, kan have en stærkere virkning hos børn end voksne," siger han.

IBD omfatter primært Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som er livslange tilstande, der forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, hvilket fører til kronisk diarré, blod i afføringen, mavesmerter og vægttab.

Den nye undersøgelse er baseret på 45.567 patienter diagnosticeret med IBD, hvoraf 6.662 boede i landdistrikter og 38.905 boede i byområder fra 1999 til 2010 i fire canadiske provinser (Alberta, Manitoba, Nova Scotia og Ontario). Den samlede forekomst af IBD var 30,72 pr. 100.000 personår i landbefolkningen sammenlignet med 33,16 pr. 100.000 i bybefolkningen.

Der er cirka 233.000 mennesker, der lever med IBD i Canada, som har en af ​​de højeste satser for disse immune-medierede sygdomme i verden. Forekomsten stiger i Canada, især hos meget små børn. Årsagen er ikke sikker, men øget urbanisering kan spille en rolle. Forskerne foreslår, at bopælen i opvæksten kan ændre tarmmikrobiomet på grund af forskellige eksponeringer tidligt i livet, hvilket resulterer i nedsat eller øget risiko.

"I Canada diagnosticeres de fleste tilfælde hos unge mellem 15 og 30 år og der er en stigende forekomst hos børn under 10 år," siger Mina Mawani, der er administrerende direktør for Crohns og Colitis Canada.

"Vi ved, at miljøfaktorer er forbundet med risikoen for at udvikle IBD. Men denne nye undersøgelse viser at ​​tidlig eksponering har betydning for at ændre risikoen for IBD, og ​​det kræver yderligere undersøgelse," siger Benchimol, der er forfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Gastroenterology.

http://www.nature.com/ajg/journal/vaop/ncurrent/full/ajg2017208a.html

FORSIDEN

Gennembrud i behandling af kæmpecellearteritis

15. oktober 2017 Gigt
EU-kommisionen har netop godkendt RoActemra til behandling af kæmpecellearteritis i Europa. Dansk forsker mener, det er et gennembrud i behandlingen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift