Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Opvækst på landet reducerer risikoen for IBD

Børn og unge, der bor på landet, har en reduceret risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det viser en ny canadisk undersøgelse fra Børnehospitalet i Eastern Ontario (CHEO), Institut for Kliniske Evalueringsvidenskab (ICES) og det canadiske Gastrointestinal Epidemiology Consortium (CanGIEC).

"Vores resultater viser, at børn, især børn under 10 år, er beskyttede mod IBD, hvis de bor i på landet. Denne effekt er særlig stærk hos børn, der opvokser på landet i de første fem år af livet," siger dr. Eric Benchimol, der er forsker ved ICES og pædiatrisk gastroenterolog ved CHEO.

"Det er vigtige fund, da vores tidligere arbejder viser, at antallet af meget små børn, der diagnosticeres med IBD, er steget de seneste 20 år. Resultaterne styrker også vores forståelse for, at miljørisikofaktorer, der prædisponerer mennesker for IBD, kan have en stærkere virkning hos børn end voksne," siger han.

IBD omfatter primært Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som er livslange tilstande, der forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, hvilket fører til kronisk diarré, blod i afføringen, mavesmerter og vægttab.

Den nye undersøgelse er baseret på 45.567 patienter diagnosticeret med IBD, hvoraf 6.662 boede i landdistrikter og 38.905 boede i byområder fra 1999 til 2010 i fire canadiske provinser (Alberta, Manitoba, Nova Scotia og Ontario). Den samlede forekomst af IBD var 30,72 pr. 100.000 personår i landbefolkningen sammenlignet med 33,16 pr. 100.000 i bybefolkningen.

Der er cirka 233.000 mennesker, der lever med IBD i Canada, som har en af ​​de højeste satser for disse immune-medierede sygdomme i verden. Forekomsten stiger i Canada, især hos meget små børn. Årsagen er ikke sikker, men øget urbanisering kan spille en rolle. Forskerne foreslår, at bopælen i opvæksten kan ændre tarmmikrobiomet på grund af forskellige eksponeringer tidligt i livet, hvilket resulterer i nedsat eller øget risiko.

"I Canada diagnosticeres de fleste tilfælde hos unge mellem 15 og 30 år og der er en stigende forekomst hos børn under 10 år," siger Mina Mawani, der er administrerende direktør for Crohns og Colitis Canada.

"Vi ved, at miljøfaktorer er forbundet med risikoen for at udvikle IBD. Men denne nye undersøgelse viser at ​​tidlig eksponering har betydning for at ændre risikoen for IBD, og ​​det kræver yderligere undersøgelse," siger Benchimol, der er forfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Gastroenterology.

http://www.nature.com/ajg/journal/vaop/ncurrent/full/ajg2017208a.html

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift