Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Kun en ud af ti med angst får tilstrækkelig behandling

En ny undersøgelse viser, at en tiendedel af verdens befolkninger lider af angst. Heraf får godt en fjerdedel (27,6 procent) en vis behandling, mens kun 9,8 procent får en tilstrækkelig behandling.

Undersøgelsen er initieret af WHO og omfatter 51.500 mennesker i 21 lande. Kriterierne var opfyldelse af DSM-IV i 12 måneder. Det er første gang et studie beskriver manglen på behandling af angst på internationalt niveau. Og forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at resultaterne viser et stort behov for bedre diagnosticering og behandling af angstlidelser verden over.

Mangel på erkendelse af egne behov

Ifølge undersøgelsen er det kun 41,3 procent af de angstlidende, der er opmærksomme på deres behov for behandling. Når angsten står alene – og ikke er kombineret med en anden lidelse – er tallet endnu mindre, nemlig 26,3 procent. Og denne mangel på opmærksomhed, mener forskerne, er en af grundene til, at behandling af angstlidelser ikke er god nok.

Undersøgelsens hovedforfatter er Jordi Alonso, der er leder ved Hospital del Mar Medical Research Institute og CIBER Epidemiology and Public Health (CIBERESP) i Barcelona, Spanien:

"Angstlidelser har en tendens til at være kroniske, komorbide og forbundet med betydelige begrænsninger i livsførelse. Hvis vi tilføjer, at angst i 2010 kostede 30 europæiske EU-lande i alt 74.400 millioner euro, er det klart, at vi her står med et stort folkesundhedsproblem,” siger Alonso, der har fået undersøgelsen i tidsskriftet Depression and Anxiety.

Forskerne definerer en tilstrækkelig behandling af en angstlidelse som værende enten en farmakologisk behandling, med mindst fire besøg hos lægen, eller en psykoterapeutisk behandling med mindst otte besøg. Og sådan en behandling mener de vil forhindre lidelsen i at blive kronisk og reducere chancerne for komorbiditet med andre fysiske eller psykiske sygdomme, såsom depression.

Svagheder i systemet

Hvis en forklaring på den utilstrækkelige behandling er patienternes egen uopmærksomhed, er en anden, ifølge forskerne, svaghederne i sundhedsvæsenet, behandlingsomkostningerne og den stigmatisering, der gælder disse lidelser. Selv i højindkomstlande modtager kun en tredjedel af mennesker med angstlidelser behandling – med undtagelse af USA, hvor raterne er betydeligt højere. Og det får Jordi Alonse til at sige, at ”det er vigtigt at opfordre de sundhedsprofessionelle til at følge de kliniske retningslinjer, så vi kan få forbedret behandlingskvaliteten, når det kommer til angstlidelser”.