Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Flest piger med selvskade udsættes for tvang

En kortlægning, som de fem regioner netop har foretaget, viser, at det oftest er piger med selvskadende adfærd, der udsættes for tvang i psykiatrien. Og det vil nu få regionerne til at intensivere deres samarbejde med kommunerne.

Regionerne har gennemgået 96 tvangsindlæggelser og 98 indlæggelsesforløb fra 2017, hvor der har været brugt tvang. Og resultatet viser, at:

  • Ved tvangsindlæggelserne er størstedelen af patienterne 15-17-årige piger. 70 procent bor til daglig på en institution, og 50 procent har hyppigere end normalt gjort skade på sig selv op til indlæggelsen.
  • Ved indlæggelsesforløbene, hvor der har været tvangsepisoder, er størstedelen af patienterne 15-17-årige piger. Ca. 50 procent bor hos deres forældre eller familie, og ca. 40 procent har hyppigere end normalt gjort skade på sig selv op til indlæggelsen. Når tvang er blevet brugt, er det i 40 procent af tilfældene sket inden for de første tre timer efter indlæggelsen.

Desuden viser kortlægningen, at over halvdelen af de unge, som udsættes for tvang, har været indlagt før, eller er kendt i psykiatrien.

Bedre samarbejde på tværs

I en kommentar til kortlægningen siger Charlotte Fischer, der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner:

”Den bekræfter mig i, at vi skal sætte endnu mere skub i det arbejde, der allerede foregår på tværs af regioner og kommuner. Når en kommune oplever, at en ung pige gør skade på sig selv – for eksempel på en institution – skal der omgående gives besked til den psykiatriske afdeling. Psykiatrien kan sende udgående teams til de unge piger, så vi hjælper dem tidligere og bedre.”

Hun tilføjer, at når et ungt menneske ”bliver indlagt med tvang, skal det følges op af soleklare aftaler mellem psykiatrien og kommunen om, hvordan den unge udskrives, og hvilken hjælp der vil blive givet efterfølgende. For der skal være hjælp”.

I Danske Regioner oplyses det, at regionernes psykiatridirektører meget snart vil mødes for at drøfte, hvordan kortlægningens resultater kan omsættes til målrettet handling.

Brug af bælter skal ned

Tvang dækker i regionernes kortlægning over bl.a. bæltefiksering, tvangsmedicinering, tilbageholdelser og tvangsernæring.

Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet aftalte i 2014, at brugen af bælter i psykiatrien skal halveres frem mod 2020. I foråret 2017 viste Sundhedsstyrelsens årlige opgørelse af tvang, at 1.655 (6,3 pct.) af alle indlagte patienter i psykiatrien blev fastspændt med bælte, og blandt børn og unge i psykiatrien steg antallet af patienter udsat for tvang fra 299 til 351 fra 2015 til 2016.