Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

På vej mod midler uden bivirkninger

Nye forskningsresultater fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet baner vej for nye principper i behandling af sygdomme i hjernen – uden bivirkninger.

Forskerne har udviklet stoffer, der påvirker receptorer i hjernen på en ny måde og som potentielt kan bruges til behandling af søvnbesvær og en række sygdomme i hjernen, herunder angst og epilepsi.

”Hvis alt går efter planen, kan vi på sigt arbejde med en meget mere præcis og målrettet biokemisk behandling af en række vanskelige sygdomme. De nuværende lægemidler medfører en række bivirkninger, men ved at fokusere på nervecellernes indre proteinforbindelser kan vi måske reducere generende følgevirkninger,” siger Kristian Strømgaard, professor i kemisk biologi ved Center for Biopharmaceuticals, KU.

Han er leder af det forskerteam, der har udviklet og forfinet et stof, et peptid med særlige egenskaber, der kan ’transportere’ sig gennem cellemembranen. Ved at målrette stoffet til at påvirke cellens protein-forbindelser på indersiden af cellemembranen kan forskerne meget præcist potentielt hæmme uhensigtsmæssige og unødvendige effekter fra receptorerne. Den meget præcise målretning betyder, at cellens andre processer ikke bliver ’tæppebombet’, som det er tilfældet med de nuværende lægemidler og dermed potentielt reducere bivirkninger.

Visualisering af virkningen

Som led i forskningen bruger forskerteamet en særlig markering af peptiderne, der gør, at de med højtopløselige scanningsbilleder kan se, hvordan peptiderne hæmmer proteinerne i cellen. De foregår rent konkret ved, at de markerer peptiderne med en fluorescerende egenskab, hvorfor de også kan kortlægge og visualisere, hvordan lægemidler påvirker hjernens funktionelle rum. Denne sofistikerede metode åbner for en ny og præcis behandling af en række nervesygdomme, der på nuværende tidspunkt ofte kun kan behandles symptomatisk.  

Resultatet af forskernes arbejde er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Chemical Biology.