Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   


Psykolog Dorthe Löyche må afvise mange patienter hver uge.

Ventetider hos psykologer vil mange steder stige dramatisk

I klinikken hos psykolog Dorthe Löyche på Amager i København er man hver måned nødt til at sige nej til en halv snes klienter. Og til sommer vil dette tal formentlig tredobles.

Noget lignende sker i klinikken hos Anne Saxtorph på Østerbro, hos Maria Lykke på Frederiksberg og en lang række andre danske psykologer, hvor man i dag har praksiskandidater ansat. Op mod 100 klinikker har haft nyuddannede psykologer ansat i henhold til kandidatordningen.

Men ordningen slutter nu. Den udløber med udgangen af juni i år. Og konsekvensen af meldingerne fra de mange klinikker er for patienterne, at den lange ventetid, som allerede findes til psykologhjælp, bliver endnu længere, og at de derved vil få det dårligere. Især i hovedstaden vurderes det, at ventelisterne både kan blive to og tre gange længere.

For praksiskandidaterne er konsekvensen, at de mister en god mulighed for at gøre sig klar til hurtigt at komme i job.

Ordning opsagt efter kritik

Praksiskandidatordningen mellem Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening er en ordning, hvor arbejde hos en psykolog med ydernummer tæller med som en del af et efteruddannelsesforløb mod autorisation. Ordningen blev sagt op sidste år af Dansk Psykolog Forening efter megen kritik fra mange praksiskandidater, som følte sig groft udnyttet.

”Vi kunne konstatere, at praksiskandidaterne generelt ikke har haft ordentlige vilkår. De klassiske fagforeningsvilkår har været for dårlige og sikringen af kvaliteten for patienterne var for usikker. Og det kunne vi ikke længere stå inde for,” siger Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Hun tilføjer, at både psykologforeningen og regionerne var enige om, at det var en kedelig løsning at lukke ordningen, fordi man har en fælles interesse i at uddanne de unge. Men der hvor parterne stod på forhandlingstidspunktet, ifm. overenskomstforhandlingerne, kunne de ikke finde en passende løsning. De har aftalt at tale videre om en ny løsning. Men lige nu er der ingen, der ved, hvornår den ligger klar.

”Vi bokser med forskellige løsninger, men har endnu ikke fundet de vises sten,” siger psykolog-formanden.

Kapaciteten er uændret

Om meldingerne fra psykologerne siger hun, at der nok vil være klinikker lokalt, der vil få længere ventetider – samt lavere omsætning. Men hun fastslår, at kapaciteten hos psykologerne på landsplan vil være uændret, idet ’der hverken vil være flere eller færre penge i psykologordningen end før’, som hun påpeger.

”På landsplan vil det ikke få konsekvenser i form af længere ventetider. For det er ikke kapaciteten, der er flaskehalsen, men økonomien,” siger hun.

Større pres på de fleste klinikker

Hos Dorthe Löyche betyder farvellet til praksiskandidaterne, at hendes klinik går fra to-en-halv til halvanden medarbejder, hvilket næsten halverer hendes kapacitet. Hun har selv ca. 22 klienter på ugebasis. Og det samme gælder hendes praksiskandidat. Så de ti, hun må sige nej til i dag, bliver til 32. Altså tre gange så mange, hvilket uundgåeligt vil medføre langt længere ventetid end i dag, hvor den allerede er på flere måneder, når det gælder fx angst og depression.

”Jeg har ikke mulighed for at tilbyde de samme klientforløb, som jeg har haft hidtil,” siger Dorthe Löyche og kan ikke se andet end, at presset gennemgående vil blive større på rigtig mange klinikker, når praksiskandidaterne forsvinder. Selv overvejer hun at slette sin telefontid, fordi hun ellers risikerer bare at komme til at sidde og sige nej til alle, der ringer. "Så må klienterne nøjes med at kontakte mig på mail," som hun siger.

Samtidig med, at hun frygter for konsekvenserne for patienterne, som med endnu længere ventetider kan få det endnu værre, ærgrer hun sig også rigtig meget på de nyuddannedes vegne.

”De får sværere ved at få autorisation, fordi deres uddannelsesstillinger forsvinder. Så det er i høj grad også dem, der rammes hårdt her. Og det er virkelig synd,” siger Dorthe Löyche. 

En ny ordning på vej

Ift. at få etableret en ny ordning til gavn for de nyuddannede håber psykologforeningens formand, Eva Secher Mathiasen på en snarlig løsning.

”Først og fremmest håber jeg, at vi ude i klinikkerne tager et fælles ansvar for at uddanne de nye kandidater, og gøre det på faglig forsvarlig vis og vilkårsmæssigt på en måde, som vi kan være bekendt over for de nyuddannede. Men hvordan sådan en model ser ud, ved jeg ikke,” siger hun og nævner et par muligheder: F.eks. en ansættelsesordning med regionerne, så praksiskandidaten er ansat der, men arbejder ude i klinikken. Eller en egentlig turnusordning à la lægernes, hvor kandidaten både er i psykiatrien, i privat praksis og i PPR, og derved får mulighed for at samle bred erfaring ift. klientgrupperne.

”Vi er lige nu i gang med at undersøge forskellige muligheder. Under alle omstændigheder skal det være en model, som både er god for psykologerne med ydernumre, for de nyuddannede og for de borgere, der skal modtage ydelsen. Og der har vi ikke fundet de vise sten endnu,” siger Eva Secher Mathiasen.

Anne Saxtorph

Anne Saxtorph, psykolog, supervisor og specialist i psykoterapi, København:

”Jeg tog en praksiskandidat ind, fordi jeg synes, jeg havde noget at lære fra mig som underviser gennem mange år ved siden af mit klinikarbejde. Jeg ser det som en uddannelsesstilling, og det er en kæmpe skam ikke at have den mulighed mere. Især for de unge nyuddannede. Alle dem, jeg har haft, er gået direkte videre i arbejde. Så det har været en rigtig god ordning.”

”Jeg kan jo ikke bare ansætte en ekstra psykolog, da min kapacitet i forhold til sygesikringen er brugt op. Så det vil ikke hjælpe. Og med knap 80 samtaler om måneden, som ikke længere vil kunne tages, er der ingen tvivl om, at ventetiden i min klinik bliver meget længere.” 

”Det hele virker mest som om, at de unge er blevet ofret i en intern kamp i Dansk Psykolog Forening. Jeg tror, de har lyttet mere til ’gamle’ psykologer, som klager over, at de ikke kan få et ydernummer, og så er det den kamp foreningen prioriterer over for Danske Regioner.”

Maria Lykke

Maria Lykke

Maria Lykke, psykolog, specialist i psykoterapi og supervisor, Frederiksberg:

”Størstedelen af de nuværende praksiskandidater har givetvis været i København. Så der er ingen tvivl om, at der kommer et ekstra stort pres på psykologklinikkerne her. Jeg får allerede ti ekstra henvendelser om dagen fra folk, som ikke kan finde en ledig psykolog. Og jeg er nødt til at sige til dem, at jeg ikke tager imod nye henvendelser før april.

Det kan godt være, at nogle psykologklinikker har udnyttet praksiskandidaterne. Men hvorfor skal ordningen stoppe, når vi faktisk er mange, der har været ret optagede af at lave et ordentligt uddannelsesforløb for dem. Det er som at lade laveste fællesnævner råde. Og det er ærgerligt.

Det er trods alt 60 psykologer, der er forsvundet eller gør det snart. Og hvis de har haft ca. 20 ugentlige klienter hver, som er normalt, siger det sig selv, at ventetiderne rundt omkring bliver meget længere.

Jeg tror, der vil ske det, at mange patienter får det dårligere og derved bliver sværere at hjælpe. Vi vil se flere sygemeldinger. Og vi vil få en skævvridning, hvor dem med penge nok vil gå uden om sygesikringssystemet og betale selv, fordi ventelisterne her er meget kortere.”