Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Tablet med sensor 'sladrer' om patientens compliance

Så er den første digitale pille godkendt. Det er de amerikanske sundhedsmyndigheder, der har sagt ja til en tablet, der rummer en sensor på størrelse med et sandkorn, som kan fortælle lægerne, hvor og hvornår patienten spiser tabletten. Tanken er at få flere patienter til at tage deres medicin, så de undgår at blive endnu mere syge.

Medicinen, det drejer sig om, er aripiprazol, som bruges til at behandle skizofreni, maniske episoder og alvorlig depression. Pillens kerne brydes ikke ned i kroppen, men bliver aktiveret, når den kommer i kontakt med mavesyren. Det kan tage alt fra 30 minutter til to timer før tabletten bliver opløst og sensoren aktiveret. Derefter sender den signaler om, at patienten har taget medicinen. Signalerne sendes til patientens mobilttelefon, hvilket gør det muligt at holde styr på, hvor ofte tablettere tages. Hvis de amerikanske læger vil modtage informationer fra tablettens sensor, skal patienten først godkende processen. Det sker via en app på mobilen.

Sensoren er fremstillet af ingredienser, der også bruges i fødevarer. Den forlader kroppen på normal vis via tarmsystemet.

Skal bruges rigtigt

Ameet Sarpatwari, der er ekspert i medicin ved Harvard Medical School, siger til New York Times, at en digital pille har potentiale til at forbedre folkesundheden, for eksempel for patienter, som glemmer at tage deres medicin. Men han skynder sig at tilføje, at tabletten – og informationen, som teknologien giver – skal bruges rigtigt for ikke at skabe mistillid.

Herhjemme siger Carsten Obel, der er professor i almen medicin ved Aarhus Universitet, at han mener, tabletten kan være meningsfuld til bestemte patientgrupper, så som demente og psykotiske, men at han ser det som en sidste udvej:

”Det er muligt, at det også kan finde anvendelse til patienter, der kan være glemsomme. Men det er næppe en god ide med kontrol på denne måde for størstedelen af patienter. Det er jo patientens frie valg at tage medicin, og det vi primært skal bygge på er tillid. Men andre mere simple teknologiske løsninger kan uden tvivl bidrage til, at patienterne får deres medicin, så den virker mest effektivt,” siger han til dr.dk.

Han ser generelt et stort potentiale i at bruge sundhedsdata, da de kan hjælpe forskerne med at udvikle bedre løsninger og i den sidste ende forbedre sundheden i Danmark.

”Men det er vigtigt, at løsningerne har til formål at skabe værdi for patienter, og at vi fra samfundets side prioriterer at bruge dataene forsvarligt,” siger Carsten Obel.