Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Får psykiatrien endelig rygvind?

Af Kristian Lund d. 23 april 2018

Er psykiatrien på vej mod et comeback, nu da al politisk interesse ellers har samlet sig om kræft og hjerter.

Skulle det være tilfældet, er det ikke bare på tide, men en historisk nødvendighed, ja, en retfærdighed.

Endelig et frisk forslag til ny arbejdsdeling mellem hospitalerne og almen praksis

Af Kristian Lund d. 23 marts 2018

Det sker - og efterhånden oftere og oftere - at ny teknologi, nye devices, nye systemer pludselig kan skabe hidtil upåagtede muligheder for effektivisere sundhedssektoren – og samtidig løfte kvaliteten, indimellem betragteligt.

Konverter konflikten til en hjerteplan – og meget andet

Af Kristian Lund d. 14 marts 2018 i kategorien Politik

Mens antallet af konfliktramte i sundhedssektoren stiger dag for dag, ruller udsigterne til besparelser i milliardklassen til hospitalernes økonomi ind.

Regnestykket er ikke helt enkelt. Når 80.000 ansatte snart går i strejke eller lockoutes, så slipper regionerne for kolossale lønudbetalinger. Til gengæld taber regionerne også indtægter fra DRG-systemet, fordi hospitalerne ikke producerer sundhedsydelser. De spares så af staten. Samlet set kommer det offentlige til at spare uhyre summer - og taxameteret tikker lynhurtigt. 

Fordobl prisen på smøger og giv os en fedmeplan

Af Kristian Lund d. 08 marts 2018 i kategorien Politik

Man græmmer sig, når man læser danskernes nye sundhedsprofil, og især når man ser politikernes reaktioner. Der er ingen idéer, ingen initiativer – altså bortset fra at indkalde kommunerne til møder og sætte ind med gammelkendt forebyggelse. Politikerne på Christiansborg mener nemlig grundlæggende, at danskerne selv er ansvarlige for den forringede sundhed – de skal bare opdrages bedre.

Folketinget må tage sig sammen: Gøtzsche fortjener ikke sin bevilling

Af Kristian Lund d. 07 marts 2018

Når Dansk Psykiatrisk Selskab i slutningen af næste uge holder sit årsmøde på Nyborg Strand, så har Peter Gøtzsche, direktør for Nordisk Cochrane Center, betalt og indlogeret sig i et tilstødende lokale, og der tilbyder han psykiatriske patienter kurser i seponering af psykiatriske lægemidler, altså hvordan disse vanskelige patienter kan udtrappe deres medicin.

Overvægt gemmer sig indeni gigt – og kræft, KOL og psoriasis...

Af Kristian Lund d. 19 februar 2018

Det skal nok være en overraskelse for mange, at der er en direkte sammenhæng mellem gigt over overvægt. Men sådan forholder det sig, og dermed bekræftes det - igen - at overvægt har kolossal indflydelse på en række andre sygdomme end dem alle kender til, nemlig diabetes og hjertesygdomme.

Realiteten er nemlig, at der jævnligt dukker nye studier op, som bekræfter, at overvægt har komplikationer i en række sammenhænge, som offentligheden ikke har øje for, kun fagfolk.

Førende speciallæger giver cannabisforsøget sit gennembrud

Af Kristian Lund d. 29 januar 2018

Efter en voldsom og aggressiv retorik i sagen om Folketingets cannabis-forsøg er det ærligt talt befriende at landets førende scleroselæger nu erklærer sig parat til at undersøge mulighederne i ordningen.

Regeringen tryner de praktiserende læger - gå dog til angreb

Af Kristian Lund d. 18 januar 2018 i kategorien Politik

Man kunne tro, at landets Venstre-regering sammen med Folketinget simpelthen har sat sig for at provokere landets praktiserende læger maksimalt og på den kortest tænkelige tid.

Hvis det er strategien, så må man medgive, at kampagnen er en kæmpesucces.

Til gengæld burde modgangen vække lægerne – der bliver lyttet alt for lidt til lægerne. Noget er galt på Christiansborg, og det bliver værre og værre.

Velkommen til 2018 - nu bliver det endnu vanskeligere

Af Kristian Lund d. 03 januar 2018

Tænk, der er en italiensk neurokirurg, som forventer, at han og hans team i 2018 vil transplantere et hoved til en velfungerede krop.

Kirurgen, en italiener, Sergio Canavero, har arbejdet på at lære teknikkerne siden 1982, og angiveligt skulle han allerede have gennemført en fuld transplantation af et hoved til en anden krop, blot drejede det sig om døde patienter.

Det herreløse Cochrane Center og den ustyrlige chef

Af Kristian Lund d. 14 december 2017

Denne sommer dukkede Peter Gøtzsche atter op i de danske medier og denne gang med en ny sag.

Han havde været en tur i Grækenland, og dér i restauranten på et luksushotel på Peloponnes lavede han optællinger under morgenmaden:

”Ni ud af ti voksne var klart overvægtige, og mange var virkelig fede. Det kom ikke af ingenting. De fedeste var dem, der kom mest på tallerkenen og fyldte den op flest gange,” skrev han i en kommentar i Berlingske, og pointen i indlægget var såmænd, at de overvægtige selv er skyld i deres sundhedsproblemer, og derfor skal de ikke have skatteyderbetalt hjælp af det offentlige.

Hjerteforeningen på umulig mission – kæmper for patientfjendtlig metode

Af Kristian Lund d. 12 december 2017

Så er Hjerteforeningen gået på barrikaderne. Efter DANNOAC-studiet blev lukket, arbejder foreningen nu for at få ny lovgivning, så designet af DANNOAC-projektet kan lovliggøres og blive rullet ud, og fornemmer man, gerne i en genoptagelse af DANNOAC-projektet.

Pressen glemmer at Novo-håb er en gevinst for patienterne

Af Kristian Lund d. 05 december 2017 i kategorien Behandlinger

Erhvervspressen jubler sammen med Novo Nordisk.

Tirsdag aften kom den amerikanske godkendelse af diabeteslægemidlet Ozempic (semaglutid), og nu kan den danske koncern endelig komme i gang med at markedsføre sit store håb i USA.

Det er jo herligt, især for aktionærerne, der kan se frem til kursstigninger.

Velkommen på forsiden, DSAM

Af Kristian Lund d. 04 december 2017

Det lignede en gedigen kioskbasker, da Ekstra Bladet satte formanden for DSAM, Anders Beich, på forsiden ledsaget af overskriften ”LÆGEFORMAND: STATEN VIL TAGE DIN DNA - UDEN AT SPØRGE DIG OM LOV”.

Fedme er hverken selvforskyldt eller en sygdom

Af Kristian Lund d. 27 november 2017 i kategorien Behandlinger

Fronterne er trukket hårdt op i fedmedebatten herhjemme. På den ene side er der kompetente læger og forskere, som mener, at fedme er en sygdom – på den anden side er der dem, der mener, at fedme er selvforskyldt. På det hold er professor Peter Gøtzsche den mest markante stemme.

Diabetesplan kan skade ældre patienter

Af Kristian Lund d. 20 november 2017 i kategorien Behandlinger

Hvad skete der lige med den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet?
Den tanke får man, når man ser Diabeteshandlingsplanen, som alle ellers jubler og er så overstadige over.
Men det er godt nok svært at forstå, hvad der er at juble over, når diabetesområdet blev betænkt med 65 mio. kr. fordelt over tre år, altså snoldede 22 årlige mio. kr. til dette gigantiske område. Det er nogenlunde, hvad kræftområdet indsamler på en foxtrot i Vild med dans. Det er peanuts. Mere alvorligt tog regeringen og de andre partier bag satspuljeforliget altså ikke denne sag. 

[12 3 4 5  >>  

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift