Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Førende speciallæger giver cannabisforsøget sit gennembrud

Skrevet af Kristian Lund d. 29. januar 2018

Efter en voldsom og aggressiv retorik i sagen om Folketingets cannabis-forsøg er det ærligt talt befriende at landets førende scleroselæger nu erklærer sig parat til at undersøge mulighederne i ordningen.

I al sin enkelhed har Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet bekendtgjort at man vil udskrive den cannabis-te, der fra 1. januar kom på markedet i Danmark, til de patienter, der ønsker det - altså hvis de i øvrigt lever op til kriterierne.

Bag meldingen står professor Per Soelberg Sørensen – han er parat til at give politikernes forsøg en chance, og han er altså i al beskedenhed en af de absolutte topfolk for et af de sygdomsområder, som cannabisforsøget er rettet mod.

Hans synspunkt er enkelt.  Medicinsk cannabis er næppe til skade for patienterne, og så er der ikke grund til at nægte at udskrive det, siger han.

”Vi vil altid foreslå patienter at prøve de registrerede eller magistralt ordinerede cannabis produkter, hvor vi ved, hvilken dosis patienterne får. Hvis patienterne alligevel ønsker at få den nye medicinske cannabis, vælger vi at udskrive det, fordi vi er ret sikre på, at den medicinske cannabis ikke er til skade for patienterne. Og hvis man mener, at det ikke kan skade patienterne, er der jo ikke noget grundlag for at nægte at udskrive det,” siger Per Soelberg Sørensen.

Også i Aarhus er scleroseklinikken parat til at give forsøget en chance, dog med en variation: ”Vi ønsker at gøre det mere kontrolleret, end hvad ordningen lægger op til lige nu,” siger Thor Pedersen, overlæge ved klinikken i Aarhus.

Under alle omstændigheder arbejder klinikken i Aarhus på at finde en løsning, der gør det muligt tage medicinsk cannabis i anvendelse i løbet af forsøgsordningen.

Dermed er der taget seriøst hul på politikernes ellers så ugennemtænkte forsøg. Hvis scleroselægerne ser på sagen som klinikkerne på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital, hvad er så problemet for de onkologiske eller hæmatologiske afdelinger.

Også de burde vel kunne finde løsninger, på de udfordringer, politikerne i deres enfold har skabt.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift