Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

I psykiatrien gælder alle kneb

Skrevet af Kristian Lund d. 03. oktober 2017 i kategorien Behandlinger

Det er med psykiatri som med kærlighed – alle kneb gælder. For psykiatrien er det bare ikke romantik men derimod muligheden for at bidrage eller aflaste psykiatrien, som er målet.

I den teknologibegejstrede Region Syddanmark har man nu implementeret en app som kan hjælpe patienterne og aflaste klinikerne.

Det er den slags initiativer vi har brug for – bare mange, mange flere - i en tid, hvor manglen på psykiatere råber til os hver gang man åbner en avis eller et digitalt medier. Aldrig før, efter min erindring, har der været annonceret så heftigt efter psykiatere som netop nu. Der mangler psykiatere til Nordjylland, Slagelse, Risskov, Grønland, overalt, og dertil kommer jo opslag efter sygeplejersker til psykiatrien. Det ser umuligt ud over hele linjen, og de eneste der har glæde af denne job-bonanza er vist medierne.

Men de mange annoncer illustrerer problemet og håbløsheden. Derfor er der brug for innovationer som den i Region Syddanmark. Der er tale om en app til patientens mobiltelefon med et tilknyttet computerbaseret program til klinikerne. Lige nu benytter 25 klinikere it-løsningen, mHealth som en del af behandlingen af patienter med depression, angst, skizofreni, borderline, bipolare lidelser eller personlighedsforstyrrelser.

Det er smart, fordi det hjælper patienterne til at få en større forståelse for, hvad der udløser reaktioner, og mens de bliver klogere, afgiver de informationer til klinikerne – og i øvrigt patienternes pårørende. Det kvalificerer behandlingen og skaber forståelse. Klinikerne får nu adgang til patienternes historiske data, og mHealth gør det nemmere at træffe beslutning om den rette behandling.

Systemet bakkes op af en række videnskabelige studier, og mon ikke det er på vej ud til andre egne af landet. På den helt korte bane er det den slags tænkning, der hjælper til med den fortvivlende ressourcesituation inden for psykiatrien. Mange andre lignende projekter arbejdes der med overalt, og nogle af dem vil givet hjælpe.

Det må man håbe, for lige nu er der ingen nemme løsninger udover annoncer.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Taltz får positiv udtalelse fra CHMP

Taltz anbefales til behandling af aktiv psoreasisartrit hos voksne af Det Europæiske Lægemiddelagentur komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP). Rigtig god nyhed, mener dansk reumatolog.

Træning er mest effektivt ved impingementsyndrom

Træningsprogrammer, der lægger vægt på specifikke øvelser for rotatormanchet og scapulære muskler, er blandt de mest effektive tiltag til forbedring af skulderfunktion og lindring af smerter ved impingementsyndrom (kollisionssyndrom).

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Studie antyder: D-vitamin forebygger leddegigt

Risikoen for at udvikle leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme reduceres ved at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin, men hjælper tilsyneladende ikke stort, når sygdommene først er opstået.

Gabapentinoider giver ikke effektiv smertelindring

Gabapentinoiders anvendelse ved behandling af kroniske lændesmerter er udbredt, men effekten er ubetydelig og står ikke mål med bivirkningerne. Det mener et hold canadiske forskere.

Nyopdaget molekyle kan revolutionere gigt-behandling

Et molekyle kan revolutionere behandlingen af leddegigt og andre autoimmune sygdomme ved at hæmme et protein, der medvirker til at få kroppen til at angribe sit eget væv.

Wolfram kan dæmpe colitis

Ved hjælp af grundstoffet wolfram er det lykkedes forskere at reducere den eksplosive aktivitet af visse mavetarm-bakterier, der får eksempelvis colitis til at flamme op.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift