Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sundhedsstyrelsen har kikkerten for det blinde øje, når det gælder overvægt

Skrevet af Kristian Lund d. 06. maj 2018 i kategorien Sundhedsstyrelsen

Skuffelsen breder sig, efter Sundhedsstyrelsen har offentliggjort sine anbefalinger til medicinsk behandling af overvægt.

Mange, som beskæftiger sig med fedme og svær overvægt, havde håbet på en ny dansk linje. Men Sundhedsstyrelsen ender med ikke at anbefale noget som helst – ja, efter en af landets førende fedmeforskeres opfattelse er det problematisk, at Sundhedsstyrelsen nærmest fraråder de farmakologiske muligheder.

Men først kan man nu glæde sig over, at anbefalingen overhovedet er kommet. Det viser, at landets øverste myndighed på sundhedsområdet i det mindste har opdaget, at her er noget på vej. På den måde spiller denne anbefaling sammen med Sundhedsstyrelsens såkaldte sundhedsprofil, der netop udpeger overvægt som Danmarks største udfordring på sundhedsområdet.

Sundhedsstyrelsen har da også skåret ud i pap, at medicinsk behandling skam er gangbar, hvis den overvægtige ikke reagerer tilstrækkeligt på seriøse livsstilsændringer. Så er selv Sundhedsstyrelsen klar til at anbefale medicinsk behandling, dog kun hvis BMI er tilstrækkeligt højt. Forudsætningen er, at behandlingen afbrydes, så snart det bliver klart, at effekten, f.eks. et vægttab på 5 procent, udebliver.

Alt det er naturligt og gennemtænkt.

Det er det til gengæld ikke, når Sundhedsstyrelsen for hvert eneste lægemiddel slår fast, at det er usikkert, om det faktisk er ”mere gavnlig end skadelig for hovedparten af de patienter, som opfylder de godkendte indikationskriterier.”

Ekspertgruppen bag anbefalingerne mener altså i fuldt alvor, at lægemidler, som er godkendt af myndighederne til relevante indikationer, når det gælder vægttab, ikke lever op til de krav, som deres godkendelse ellers hviler på. Godkendelserne hviler ellers normalt på dygtig dokumentation – men den mener ekspertgruppen åbenbart er utilstrækkelig.

Et af de lægemidler, som får den bedømmelse, er Novo Nordisks Saxenda, og netop det lægemiddel er jo indført på fuld drøn, nemlig som Victoza, og det er vokset med raketfart til behandling af type-2 diabetes, og til den indikation tales der i hvert tilfælde ikke om, at medicinens virkning er mere skadelig end gavnlig.

Men det mener ekspertgruppen bag Sundhedsstyrelsens anbefaling af medicinsk behandling af svær overvægt altså, og det taler nærmest for sig selv.

Man kan sandelig også savne, at ekspertgruppen har reflekteret over resultaterne fra den nye sundhedsprofil. Den viser, at problemerne med svær overvægt vokser og vokser, og nu er svær overvægt uomtvisteligt blevet det største sundhedsproblem hertillands overhovedet. Det er sket på trods af alle mulige anbefalinger om at ændre livsstil. Faktisk er netop svær overvægt omfattet af den største presseindsats overhovedet, når det gælder om at lære danskerne, ganske særligt kvinder, om slankekure og betydningen af motion. Men lige lidt har det hjulpet.

Ny forskning, især fra Canada, har vist, at det i længden slet ikke lader sig gøre at tabe sig. Kroppen klynger sig til den vægt, som den har opnået, og hvis man reducerer kalorieindtaget eller øger motionen, så kompenserede stofskiftet for ændringerne. Denne forskning sætter alvorlige spørgsmålstegn ved den strategi, som Sundhedsstyrelsen åbenbart anser som den eneste rette. Men de resultater forholder ekspertgruppen bag Sundhedsstyrelsens anbefalinger sig ikke til.

Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe har heller ikke haft øjnene på alle de forskningsresultater, der udpeger nye alvorlige komorbiditeter ved svær overvægt. Nu er det slået fast, at svær overvægt mærkbart forøger risikoen for kræft, hjerte-kar sygdomme, søvnapnø, psoriasis, gigt, alvorlige psykiatriske lidelser og meget andet, foruden selvfølgelig diabetes.

Vi står altså over for et problem, som trods enorme indsatser fra myndigheder, lægerne og pressen synes ustoppelig, og som viser sig at have stadigt mere alvorlige bivirkninger.

I den situation mener Sundhedsstyrelsen åbenbart, at vi skal lade stå til. Men der er faktisk snarere brug for en gennemtænkt strategi, og det kan Sundhedsstyrelsen mageligt gå i gang med nu at forholde sig til nu. Danmark har brug for en gennemtænkt plan for initiativer, som kan vende udviklingen, når det gælder svær overvægt.

Denne anbefaling løser ingen problemer, måske skaber den ligefrem problemer, der ikke var før.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift