Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Velkommen på forsiden, DSAM

Skrevet af Kristian Lund d. 04. december 2017

Det lignede en gedigen kioskbasker, da Ekstra Bladet satte formanden for DSAM, Anders Beich, på forsiden ledsaget af overskriften ”LÆGEFORMAND: STATEN VIL TAGE DIN DNA - UDEN AT SPØRGE DIG OM LOV”.

Selve artiklen slog også til Søren. ”Ny lov vil give staten mulighed for at tage dine mest personlige oplysninger - uden at spørge om lov,” lyder hovedpointen. ”I værste fald kan dine data blive hacket eller solgt til fremmede magter,” hedder det videre. Forbryderen er også udpeget: ”Regeringen vil tage dit dna, systematisere det og lægge det over i Nationalt Genom Center, hvor det kan bruges til bl. a. forskning.”

Det er sjældent at et videnskabeligt selskab på den måde erobrer forsiden på tabloidpressen, og mon ikke DSAM har fejret sin sejr behørigt. Tænk, at sætte dagsordenen så stærkt..

Anders Beichs synspunkt er hørt før, nemlig i en kronik i Politiken, som han skrev sammen med Thomas Birk Kristiansen, selskabets lægekonsulent. Den gang var overskriften ”Big Brother nærmer sig. Staten vil stjæle dine dna-oplysninger.”

Dengang blev DSAM imidlertid modsagt i en anden kronik, ligeledes offentliggjort af Politiken. Denne kronik var forfattet landets øverste ekspertise når det gælder netop genomsagen, nemlig disse:

 • Torben Ørntoft, professor, Aarhus Universitetshospital
 • Ulrik Lassen, overlæge og professor, Onkologisk Afd., Rigshospitalet,
 • Hans Erik Johnsen, overlæge og professor, Hæmatologisk Afd., Aalborg Universitetshospital
 • Ole Mors, overlæge og professor, Psykiatrisk Hospital, Aarhus Universitetshospital,
 • Trine Mogensen, overlæge og professor, Infektionsmedicinsk Afd., Aarhus Universitetshospital
 • Torben Kruse, forskningsleder og professor, Klinisk Genetisk Afd., Odense Universitetshospital
 • Henrik Kjærulf Jensen, overlæge og klinisk lektor, Afd. for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
 • Anne-Marie Gerdes, overlæge og professor, Klinisk Genetisk Afd., Rigshospitalet
 • Claus Gravholt, overlæge og professor, Medicinsk Endokrinologisk Afd., Aarhus Universitetshospital
 • Henning Bundgaard, overlæge og professor, Kardiologisk Afd., Rigshospitalet
 • Anders Bojesen, overlæge, Klinisk Genetisk Afd., Aarhus Universitetshospital

Mon ikke kronikken fra Beich og Birk også blev den direkte anledning til at Sundhedsministeriet kort efter gik ind i sagen med en artikel om ”Myter og sandheder om National Genom Center”.

Artiklen ligger i dag på ministeriets hjemmeside, og den er ministeriets forsøg på at rydde op efter DSAM's besynderlige felttog.

Her kan danskerne læse, at det er en myte, at danskerne ikke vil blive spurgt inden man opbevarer ”deres genetiske oplysninger." Det er også en myte, at der ikke vil "være informeret samtykke.”

Sandheden er: ”Jo, behandling i sundhedsvæsenet kræver samtykke. Det gælder også diagnostik som fx genomanalyser, som patienterne eksplicit skal spørges om og samtykke til. Danske patienter får derudover med et Nationalt Genom Center mulighed for at frabede sig, at deres egne genetiske oplysninger i centret bruges til andet end deres egen behandling,” skriver Sundhedsministeriet, og nøjagtig det samme er svaret i kronikken, som eksperterne skrev i Politiken.

Men alt det må Anders Beich da vide. Han er både begavet og belæst. Men hvad er så hans ærinde, og hvorfor valgte han mon at gå til Ekstra Bladet, som - om man så må sige - må være det mindst ”peer reviewed” medie på vores breddegrader. Hvorfor følte Anders Beich sig mest tryg ved overlade denne ellers ret komplicerede sag til det medie.

Han fik bestemt succes med samarbejdet med frokostavisen, som altså placerede artiklen på sin forside, oveniøbet på sin søndagsudgave, som er avisens største sællert. Beich havde også det held, at Ekstra Bladet ikke opsøgte kilder med det modsatte synspunkt. Han fik intet modspil, ingen kritiske røster, ingen opklarende spørgsmål, ingen journalister med viden om det de skriver om – kort sagt en helt i gennem elendig journalistisk præstation.

Fremfor alt er der absolut ingen kommentarer fra de læger, som vovede at sige DSAM-formanden imod i kronikken i Politiken. Det ville have tjent Anders Beich til ære, at gøre Ekstra Bladets journalister opmærksomme på dette modspil, så sagen kunne belyses for begge sider. Men nej.

Derfor har DSAM foreløbig haft held til at jage en skræk i livet på danskere, som i forvejen nærer mistillid til lægerne, og som nu simpel hen tror, at sygehusene vil stjæle data om deres gener, og ovenikøbet bag deres ryg sælge dem til kommercielle interesser.

Var det virkelig, hvad DSAM ønskede sig.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Du kommenterer som gæst.

DLS kritiserer revurderingsforslag: De skrøbelige og udsatte rammes

Lungemedicinernes selskab, DLS, mener, at Medicintilskudsnævnets fjerde forslag om revurdering af tilskudsstatus for medicin mod astma og KOL i ATC-gruppe R03 indebærer risiko for uhensigtsmæssig, ineffektiv og fejlagtig medicinering af en stor gruppe af samfundets mest skrøbelige og udsatte.

Rekordstor bevilling til hjerneforskning

Lundbeckfonden har åbnet den helt store pengepung og efterlyser nu ansøgninger til forskning i hjernesygdomme. Forskerne kan i alt hente 250 mio. kr. i fonden, hvilket er den historisk største bevilling nogensinde.

Forskning i psykiske lidelser fremmes

Den Frie Forskningsfond har for første gang givet de store og prestigefyldte Sapere Aude-bevillinger til læger i psykiatrien.

Tidligere psykiatriske patienter hjælper nuværende

Et treårigt projekt med peerstøtte i psykiatrien i København og Nordsjælland har allerede midtvejs i forløbet vist sig at have et stort potentiale. For patienterne skaber det håb, mod på forandring og handlekraft.

2,6 mio. kr. til måling af skizofrenis sværhedgrad

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget en bevilling på 2,6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til at afprøve en ny metode til at måle sværhedsgraden af skizofreni.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift