Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Højt BMI øger dødsrisikoen for næsten alle sygdomme

Et BMI på over 30 er forbundet med et 4,2 år kortere liv for mænd og 3,5 år kortere liv for kvinder - hovedsageligt grundet en højere risiko for at dø af kræft og hjertesygdom.

Det viser en ny stor undersøgelse fra London School of Hygiene & Tropical Medicine, hvor forskere med støtte fra Royal Society og Welcome Trust har sammenlignet BMI og dødsrisiko for en lang række sygdomme hos 3,6 mio. briter.

Undersøgelsen er en af ​​de største af, hvordan BMI er forbundet med dødsrisikoen, og er baseret på anonymiserede data fra UK Clinical Practice Research Datalink (CPRD), som indeholder data om BMI fra praktiserende læger, der dækker omkring ni procent af den britiske befolkning.

367.512 dødsfald er inkluderet i analysen, der viste, at både lavt og højt BMI var forbundet med en øget dødsrisiko.

Udover tidlig død af kræft og hjertesygdom, var fedme (BMI på 30 eller derover) forbundet med dødsfald i flere andre hovedkategorier, herunder respiratoriske sygdomme, leversygdom og diabetes.

Lav kropsvægt var også forbundet med en højere risiko for død fra en lang række årsager, herunder kardiovaskulær sygdom, respiratorisk sygdom, demens og Alzheimers og selvmord, hvilket tyder på, at lavt BMI kan være en vigtig indikator for dårligt helbred.

Alt for høj vægt var forbundet med en højere risiko for dødsfald i enhver kategori undtagen for psykisk sundhedsrelaterede og neurologiske dødsfald, mens lav kropsvægt var forbundet med dødsfald af enhver kategori undtagen for levercirrhose.

Den laveste risiko for kardiovaskulær død var ved et BMI på 25. Hver fem points stigning i BMI derudover var forbundet med en 29 procent højere risiko. Den laveste risiko for kræftdød var et BMI på 21 og hver fem points stigning derudover var forbundet med en 13 procent højere risiko.

"Vi fandt vigtige sammenhænge mellem BMI og de fleste årsager til død, hvilket understreger, at vægten i forhold til højden er forbundet med risiko for en meget bred vifte af tilstande. Vores arbejde understreger, at vedligeholdelse af et BMI i området 21-25 er forbundet til den laveste risiko for at dø af de fleste sygdomme," siger hovedforfatter og lektor i statistisk epidemiologi hos LSHTM, Krishnan Bhaskaran, som har fået undersøgelsen offentliggjort i The Lancet - Diabetes & Endocrinology.

Specialist advarer mod overforbrug af depotsteroid til allergisk rhinitis

I højsæsonen for pollen-udløst allergisk rhinitis stiger forbruget af depotsteroid betragteligt i Danmark - og endda mere end i andre lande. Årsagen skal ifølge Charlotte Ulrik, speciallæge i lungemedicin, findes i, at patienternes allergi-symptomer for ofte bliver behandlet med systemisk kortikosteroid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter