Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Kombineret insulinmåler og -pumpe er effektiv for børn og ældre med type 1-diabetes

ADA: En algoritmestyret insulinpumpe og en kontinuerlig glukosemåler er både sikker for personer med type 1-diabetes og regulerer blodsukkeret bedre end mere almindelig sensor-augmenteret pumpe-terapi.

Det viser det randomiserede, kontrollerede studie, The CREATE, præsenteret på den amerikanske diabeteskongres ADA 2022 (abstrakt #286-OR).

Formålet med teknologien er at aflaste personen med diabetes ved at lade en algoritme eller ’app’ i en smartphone automatisk justere en insulinpumpe hvert femte minut ud fra målinger lavet af en kontinuerlig glukosemonitor. 

Algoritmen er udviklet af personer med diabetes og er ’open source’ og kan derfor videreudvikles af alle.

Effektiviteten målt

Undersøgelsen sammenlignede den nye teknologi (open-source AID) med sensor-augmenteret pumpe terapi (SAPT) – dvs. en insulinpumpe styret af en kontinuerlig insulinmåler. 

I undersøgelsen indgik 97 personer med type 1-diabetes, hvoraf flere var børn og ældre, og mange havde ringe eller ingen erfaring med AID. 

Målet var at undersøge sikkerheden i form af tilfælde af lavt blodsukker, og så effektiviteten målt som tiden med et blodsukkerniveau inden for normalområdet (Time In Range, TIR). 

Resultatet viste, at:

  • AID-teknologien var SAPT overlegen med en forskel på 14 procent i TIR. 
  • Gennemsnitlig TIR ved undersøgelsens afslutning var 74,5±11,9 procent ved anvendelse af AID for voksne og 67,5±11,5 procent ved børn. 
  • TIR blev ikke forbedret i SAPT-gruppen. 
  • 60 procent af deltagerne, der brugte AID, opfyldte TIR-målet fastlagt af internationale retningslinjer på >70 procent, sammenlignet med kun 15 procent i kontrolgruppen. 
  • Kun to deltagere trak sig fra AID på grund af hardwareproblemer.
  • Der forekom ingen alvorlige hypoglykæmiske eller diabetiske ketoacidose-tilfælde i nogen af ​​behandlingsgrupperne. Der var ingen stigning i den samlede hypoglykæmi.

Forskerne konkluderer desuden, at forbedringen i TIR hos både børn og voksne, der brugte open source AID, var øjeblikkelig og vedvarende i studietiden.