Korttidsvirkende GLP-1 kan øge insulinfølsomhed ved type 1-diabetes
ADA: Den korttidsvirkende GLP-1-receptoragonist Byetta (exenatid), som normalt bruges ved type 2-diabetes, reducerer behovet for måltidsinsulin med 30 procent over et halvt år, når personer med type 1-diabetes og nedsat insulinfølsomhed tager lægemidlet tre gange dagligt. Samtidig er behandlingen forbundet med et vægttab.
Det konkluderer danske forskere bag en poster præsenteret på den amerikanske diabeteskongres, ADA 2022 (abstrakt #745-P).
Insulinfølsomheden kan være nedsat hos personer med type 1-diabetes, og dette kan være relateret til øget risiko for hjertekarsygdom samt øget behov for insulin.
Tab i kropsvægt
I det randomiserede, blindede fase II-studie, MAG1C, testede de danske forskere, om exenatid kunne forbedre blodsukkerkontrollen hos personer med type 1-diabetes og nedsat insulinfølsomhed. 106 forsøgsdeltagere indgik i studiet og blev tilfældigt tildelt enten exenatid eller placebo.
Efter 26 uger viste resultatet, at:
- Selv om exenatid ikke var forbundet med forbedring i langtidsblodsukker, så reducerede lægemidlet behovet for måltidsinsulin med 30 procent og gav et tab i kropsvægt på ca. 4,5 kg sammenlignet med placebo.
- Insulinfølsomheden ser ud til at være øget med exenatidbehandling sammenlignet med placebo.
”Dette kan være med til at forklare de resultater, vi så med exenatidbehandlingen, samt indikere at denne type lægemidler (GLP-1-receptoragonister) kan være med til at forebygge hjertekarsygdom i type 1-diabetes,” skriver forskerne fra Steno Diabetes Center Copenhagen i en kort tekst om resultatet.