Mænds fødselsvægt sladrer om tolerance for kulhydrater
ADA: Vægten ved din fødsel afslører, hvor godt du som mand tåler en usund kost med ekstra kalorier og et højt indhold af kulhydrater.
Det viser et nyt studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen, præsenteret som poster på ADA 2022 (abstrakt #1355-P). Studiet beskriver, hvordan et fire-ugers øget energiindtag (+25 procent) med højt indhold af simple kulhydrater medfører et øget faste glukose- og C-peptidniveau hos mænd født med lav fødselsvægt sammenlignet med mænd født med normal vægt. Simple kulhydrater er den type kulhydrater, man især finder i slik, juice og sodavand.
Lav fødselsvægt betyder øget risiko for fedme og type 2-diabetes
Det danske studie viser også, at energiforbruget og fedtforbrændingen er øget for personer med lav fødselsvægt og at de har et øget niveau af det appetitregulerende hormon kaldet leptin samt af det stressinducerede hormon FGF-21, som regulerer energibalancen.
Forhøjede niveauer af disse hormoner er associeret med fedme og type 2-diabetes. Resultaterne understreger, at man skal være endnu mere opmærksom på en sund livsstil, hvis man er født med en lav fødselsvægt, lyder det fra forskerne bag.