Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Et regionalt center for en indsats mod overvægt er stadig i spil efter vedtagelsen af finansloven for 2019. Det fortæller formand for Folketingets Sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).

Professor og overlæge Jens Meldgaard Bruun er en af arkitekterne bag etablering af regionale centre for overvægt. Han glæder sig over, at en alvorlig sundhedsudfordring endelig italesættes politisk.

To-åriges bakterier i munden kan bidrage til at forudsige og eventuelt forebygge overvægt i barndommen.

Metabolisk BMI (mBMI) forudsiger mere præcist risikoen for at udvikle overvægt og følgesygdomme end det mere kendte BMI-mål.

Kroppens kræftbekæmpende såkaldte NK-celler (naturlige dræber celler) påvirkes af ophobet fedt og bliver mindre effektive til at dræbe tumorceller.

Antibiotika og i mindre grad syrehæmmere kan øge risikoen for fedme hos børn, især hvis medicinen tages i lange perioder, - formentlig fordi den ændrer tarmmikrober, der er forbundet med vægtøgning.

Følgerne af genetisk disposition for overvægt og fedme kan mere end halveres, når børn vokser op i et miljø, hvor der lægges vægt på sund kost og motion.

Et BMI på over 30 er forbundet med et 4,2 år kortere liv for mænd og 3,5 år kortere liv for kvinder - hovedsageligt grundet en højere risiko for at dø af kræft og hjertesygdom.

Årsagen til at Protein Kinase C epsilon øger risikoen for diabetes, skal ikke findes i leveren, men i fedtvæv.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter