Mysteriet om Statens Serum Instituts tal for indlagte

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Depression øger overvægtiges diabetes-risiko

Depression kan forværre risikoen for at udvikle type 2-diabetes hos mennesker med tidlige tegn på stofskiftesygdomme som fedme, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Det viser en ny undersøgelse fra bl.a. McGill University og l'Université de Montréal i Canada, hvor forskere har sammenlignet depressive deltagere med forskellige stofskifteproblemer og deltagere uden depression.

Selv om tidligere undersøgelser har peget på en sammenhæng mellem depression og diabetes, så tyder den nye undersøgelse på, at når personer med stofskifteproblemer rammes af depression øges risikoen for at udvikle diabetes til et niveau, der overstiger summen af de enkelte lidelser.

"Nye beviser tyder på, at depression ikke i sig selv men i kombination med adfærdsmæssige og metaboliske risikofaktorer øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjertekar-problemer," siger Norbert Schmitz, der er lektor på McGill Institut for Psykiatri og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

"Målet med vores undersøgelse var at vurdere karakteristika for personer med både depressive symptomer og metaboliske risikofaktorer."

Den fire-og-et-halv årige undersøgelse delte 2.525 deltagere fra Quebec op i fire grupper:

  • en gruppe med både depression og mindst tre metaboliske risikofaktorer
  • en gruppe kun med depression
  • en gruppe kun med mindst tre metaboliske risikofaktorer
  • en referencegruppe med hverken depression eller metaboliske risikofaktorer

Til deres overraskelse - og i modsætning til tidligere fund - opdagede forskerne, at deltagere med depression alene ikke havde betydeligt større risiko for at udvikle diabetes end referencegruppen.

Det var derimod ikke overraskende, at gruppen med metaboliske symptomer uden depression havde en omkring fire gange større sandsynlighed for at udvikle diabetes.

Til gengæld havde gruppen med både depression og metaboliske risikofaktorer mere end seks gange større sandsynlighed for at udvikle diabetes, og analysen viste, at den kombinerede virkning af depression og metaboliske symptomer var større end summen af de individuelle virkninger.

Ond cirkel

Forskerne mener, at depression, metaboliske symptomer og risikoen for at udvikle diabetes hænger sammen på en række måder. I nogle tilfælde kan en ond cirkel opstå, hvor depression og stofskifteproblemer forværrer hinanden.

Diabetes | feb 05, 2021

Trods kritik: Tilskudsnævn vil fjerne tilskud til meget diabetesmedicin

Efter omfattende kritik har Medicintilskudsnævnet revideret deres forslag om at fjerne…

Erfaringen viser, at mennesker, der lider af depression, er mindre tilbøjelige til at holde sig til behandling mod metaboliske symptomer, hvad enten det er at tage medicin, rygestop, at få mere motion eller spise en sundere kost. Dermed kan stofskifteproblemerne forværres, og det kan igen forværre symptomerne på depression.

Ud over disse adfærdsmæssige aspekter, er nogle former for depression forbundet med ændringer i kroppens stofskifte, som kan føre til vægtforøgelse, forhøjet blodtryk og problemer med glukosemetabolisme. Og nogle typer antidepressiv medicin kan også medføre vægtstigninger.

Overvægt | dec 05, 2017

Positiv tendens: Fedmeepidemien i Danmark er bremset op

En konstant andel af den danske befolkning på ca. 13-15 procent udvikler i dag svær…

Forskerne understreger, at ikke alle tilfælde af depression er de samme - kun nogle mennesker med depression lider også af stofskifteproblemer. De mener, at det er afgørende at identificere de patienter, der lider af begge problemer og at der er afgørende behov for en integreret behandling for at bryde den onde cirkel.

"Alene at fokusere på depression indebærer måske ikke en ændring af livsstil og stofskifteproblemer, og en forværring af de metaboliske symptomer kan så i sidste ende øge risikoen for at depressionen vender tilbage," siger professor Schmitz.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter