Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Virtual reality kan være effektivt mod reumatiske smerter

ACR/ARHP 2017: Det stigende misbrug af stærke smertestillende midler som opioider, får nu læger og forskere til at interessere sig for virtuel smertebehandling.

Virtual reality terapi kan vise sig nyttig til behandling af reumatiske smerter og således også blive en del af løsningen på USA’s nationale opioidepidemi, mener læge og direktør, Brennan Spiegel, Health Services Research, Cedars-Sinai Center for Outcomes Research og Education i Los Angeles.

Han fremlagde på den årlige kongres i San Diego, Californien, ACR, sin forskning i virtuel reality terapi, hvor patienter har mulighed for at gå ind i en computerskabt parallel virkelighed og hvor de kan bevæge sig i en tredimensional, interaktiv verden.

Ifølge Brennan Spiegel har forsøg påvist, at virtuel virkelighed er yderst effektivt i behandling af smerte, ligesom det også har været brugt til at behandle en række andre tilstande fra angst og depression til højt blodtryk.

"For et par år siden begyndte vi at bruge virtual reality i vores patientbehandling. Vi har udviklet en slags bibliotek af virtuelle virkelighedsoplevelser. Vi kalder det for et 'virtual reality apoteket'. Og hvis du kan finde den rigtige virtuelle virkelighedsrecept for patienten baseret på behov og betingelser, kan du se bemærkelsesværdige resultater,” siger Brennan Spiegel, der beskriver den virtuelle virkelighed som en oplevelse af fordybelse.

”Det fungerer som en slags hijacking af hjernen. Terapien får hjernen til at tro, at kroppen er andetsteds. Med virtuel virkelighed kan vi hjælpe folk med smerter til at undslippe deres kroppe og gå på fantastiske rejser. De kan flyve over gletsjere, sidde på en strand eller meditere,” uddyber Spiegel, som siger, at denne type virtual reality-terapi kan reducere smerten med omkring 24 procent i gennemsnit.

Ifølge Spiegel er der grænser for, hvor langt anti-inflammatoriske og andre smertestillende terapier og strategier virker, hvorfor han mener, at hans kollegaer bør støtte andre former for behandlinger, heriblandt altså virtual reality-terapier, som han kalder for ’meget effektive’.

”For eksempel har vi kunnet vise, at virtuel virkelighed reducerer smerte ud over opioidernes effekt. I et kontrolleret forsøg har vi vist, at hvis du har to grupper, der får lige mange opioider, så har gruppen, der modtager virtuel virkelighed, større smertelindring end gruppen, som kun får opioider.”

Selv om disse terapiformer er lovende, er der ifølge Spiegel endnu ingen undersøgelser, som har påvist, at den virtuelle virkelighed kan reducere afhængigheden af opioider, selv om der er undersøgelser i gang for specifikt at besvare dette spørgsmål.

"Vi begynder også at se på mennesker, der endnu ikke er begyndt på opioider. Vi studerer patienter med akutte muskelskader. Det drejer sig om patienter med risiko for at blive sat på opioider første gang. Og vi gør det, fordi der tidligere i år kom bemærkelsesværdige nye data fra CDC, der viser, at kun én dag med opioideksponering forudsiger en seks procent risiko for afhængighed et år senere. Så selv den mindste mængde opioider øger risikoen for langvarig afhængighed,” siger han og rejser spørgsmålet om, hvorvidt virtual reality terapi kombineret med ikke-opioid smertebehandling måske kan bruges til at få patienter gennem vanskelige kortvarige situationer uden at skulle bruge opioider.

Spiegel mener desuden, at virtuel reality terapi er relevant for de psykiske aspekter i smertebehandling:

"De fysiske og psykiske aspekter går hånd i hånd. Smerter er et mentalt problem i samme grad, som det er et fysisk problem. Den virtuelle virkelighed kan, når den anvendes korrekt, adressere nogle

af de fysiske aspekter af smerte, men det kan også løse nogle af de kognitive og psykosociale komponenter af smerte,” siger han.