Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Europæiske kolesterol-retningslinjer er alt for konservative

En sammenligning mellem fem forskellige sæt retningslinjer for behandling af forhøjet kolesterol falder ud til de mest stringente retningslinjers fordel.

Tal fra en ny dansk undersøgelse viser, at de mere konservative europæiske ESC-anbefalinger er forbundet med færre behandlede patienter og flere kardiovaskulære hændelser, som måske kunne være undgået.

I retningslinjerne fra det amerikanske College of Cardiology/American Heart Association (ACC/AHA), det canadiske CCS og det britiske NICE anbefales statinbehandling for 40-44 procent af en kohorte af patienter, mens det kun er 15 pct. af samme kohorte, som ifølge de europæiske ESC/EAS-retningslinjer skal have statiner. I henhold til kriterier fra det amerikanske USPSTF gælder det samme 31 procent af patientgruppen.

På den baggrund konkluderer forskerne i undersøgelsen, at ”retningslinjerne fra ACC/AHA, CCS eller NICE bør følges snarere end dem fra USPSTF og ESC/EAS."

Bag undersøgelsen står bl.a. Børge Nordestgaard, klinisk professor på Københavns Universitet og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital, der over for Medscape Cardiology fastslår, at hvis alle brugte de mest stringente retningslinjer ville mange flere hjerte-kar-sygdomme, som skyldes åreforkalkning, kunne forebygges.

For mange kokke fordærver maden

Mere præcist viser tallene i undersøgelsen, at den procentdel af aterosklerotiske kardiovaskulære sygdomme, der kunne være forhindret ved brug af statiner i 10 år er 34 procent med de canadiske og amerikanske retningslinjer, 32 procent med dem fra NICE, 27 procent med USPSTF’s kriterier og kun 13 procent med ESC/EAS-retningslinjerne.

Børge Nordestgaard forklarer forskellen i retningslinjerne således:

"Jeg tror, ​​at problemet i Europa er, at ESC og EAS nok er bekendt med videnskaben, men at ESC har forsøgt at være inklusive og har tilladt mange andre organisationer at deltage i udviklingen af retningslinjerne. Og det har fortyndet udvalgets videnskabelige kvalitet og givet anledning til disse mere konservative anbefalinger."

Han påpeger således, at de seneste retningslinjer for europæisk praksis er forfattet af ’The Sixth Joint Task Force’, som består af repræsentanter for 10 organisationer og inviterede eksperter. Og han tilføjer den forklaring, at mange praktiserende læger i Europa stadig er så meget imod ideen om at give medicin til nogen, de tror stadig er sunde. Og nogle af disse bekymringer afspejler sig i de europæiske retningslinjer, siger han.

Studiet, der sammenligner de fem retningslinjer, er udarbejdet af Børge Nordestgaard i samarbejde med Martin Mortensen, læge og ph.d. ved Aarhus Universitetshospital.